НОВИНИ

Забранени строителни дейности по време на летния сезон в Кранево

Зрители на БНТ се оплакаха от състоянието на един от популярните курорти на Северното Черноморие - Кранево. В разгара на сезона, в северната част на курорта продължава изграждането на СПА и спортен комплекс, въпреки че според Закона за Черноморското крайбрежие всички строителни дейности би трябвало да приключат на 31 май.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
22:45, 06.07.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

През активния сезон населението на селцето с традиции в посрещането на гости набъбва четикратно. Основният поминък тук е туризмът, а тази година се очакват много туристи и повече от добри приходи.

Това също е Кранево. В края на първата седмица от юли почивщите са принудени да делят пространство с тежки камиони и строителна техника, а от облаците прах, които се носят, зеленината изглежда посивяла.

Виза Недялкова: "Погледнете го това нещо, не знам дали ще се чуе през микрофона джангъра, който е тука. Е, това е остатъкът от едно грамадно поле от Натура 2000. Там е резерватът Балтата, всичко тук е вече изсечено… и това, което е най-отвратително, е тоя прахоляк, шум, кал по дъждовете. Аз съм виждала хора, които падат по пътя за плажа. Все пак, можеха малко по-рано да си свършат работата тия хора.

Работата е част от голям инвестиционен проект спа комплекс от петзвездни хотели, вили и спортни съоръжения, включително - професионална ледена пързалка и минерален басейн с олимпийски размери. Според информационна табела даже проектът е по Оперативна програма "Конкурентоспособност" с цел "Ефективно използване на термални води". Вече няма груб строеж, но и с просто око си личи, че е далеч от завършване. Според закона, строителните работи трябва да спрат в началото на сезона, ако общинският съвет на съответната община не вземе друго решение. В случая друго решение от община Балчик, в чийсто състав влиза селото, не е взето.

Румен Николов, кмет на с. Кранево: "Правомощията на селския кмет са аз да видя и да гледам. Досега сме практикували следното: в средата на май, когато трябва да влезе забраната на строитеството, минаваме и даваме уведомителни писма до самите обекти, с един гратисен период - до 30 май или до 1 юни, да приключат, да зазимят обектите докато изкараме забраната. Тази година това не се случи".

Според кмета на Балчик Николай Ангелов, строителството се е проточило два месеца след законовия срок заради тежката зима, а в момента вървят само довършителни работи. Откриването е било обявено за 26 юни, след това е отложено за 15 юли. За строителтвото след 31 май на инвеститора е била наложена глоба - 20 000 лева. Веднага след нашия екип, в Кранево беше изпратена и комисия от голямата община. Междувременно, в интернет вече се продават ваканции в недостроения комплекс.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем от биячите в Асеновград остават в ареста
Седем от биячите в Асеновград остават в ареста
Данъчни проверки в Несебър
Данъчни проверки в Несебър