НОВИНИ

Забраниха буркините в село в Корсика

Още един френски кмет забрани носенето на банските тип "бурка" на плажа. Т. нар. буркини закриват женското тяло изцяло. След два средиземноморски града във Франция, те вече са забранени и в корсиканско село.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:55, 15.08.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Близо 500 разгневени корсиканци прескочиха полицейска преграда и протестираха в един от крайните квартали на град Бастия. Те поискаха обяснение на инцидент от предишния ден. Демонстрантите се събраха пред сграда, където живеят хора със северноафрикански произход и скандираха "Ние сме си у дома".

Причината за вълненията е караница на плаж, прераснала в масово сбиване и завършила с петима ранени и материални щети.

Край град Сиско, три семейства с арабски произход от Магреба правят забележка на младежи от съседното село , че снимат жените мюсюлманки, които се къпят в морето с буркини. Караницата прераства в хвърляне на камъни и размяна на удари, дори с харпун. Петима души са ранени, двама от които от Сиско.

- 18-годишният ми син беше бит, баща му улучен с харпун.

Двама от пострадалите от арабски произход са били евакуирани, а автомобилите им подпалени. След инцидента, кметът на Сиско забрани носенето на буркини на плажа.

Анж-Пиер Вивони - кмет на Сиско, Корсика: "Призоваваме към отговорност, защото ситуацията може да се влоши. Седим върху буре с барут. Искам всичко да се върне към нормално състояние".

Корсиканският кмет,социалист,забрани буркините след като това направиха и колегите му в Кан и Вилньов-Лубе. През юли парламентът на Корсика поиска с резолюция държавата да закрие места за проповядване на фундаменталистки идеи на острова. Часове преди това, нелегална корсиканска организация заплаши радикалните ислямисти с "решителен отговор" в случай на атака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава празникът на Варна
Продължава празникът на Варна
“Панагия - Въздигане на хляба в Кюстендил
“Панагия - Въздигане на хляба" в Кюстендил