COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Забраниха всички тютюневи изделия за деца до 18 години

Депутатите забраниха деца до 18 години да употребяват тютюн и тютюневи изделия, включително наргилета и електронни цигари. С приетите на второ четене промени в Закона за здравето парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:53, 11.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Никакви цигари - обикновени или електронни и никакви наргилета за непълнолетните - решиха депутатите.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Увеличихме и детайлизирахеме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали, защото на този етап имаше леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията на тези заведения.

От НФСБ са удовлетворени от забраната за пушене на наргилета от непълнолетни. Считат, че в последно време това се е превърнало в опасна мода.

Валери Симеонов - НФСБ, ОП: Много често и деца, ученици, с одобрението на родителите дори провеждат рождени дни в такива наргиле-барове. Истината е, че никой не може да гарантира състава на смесите, които се използват.

Депутатите отхвърлиха предложението на НФСБ за въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Мотивът: липсата на процедура по нотификация от страна на ЕК.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Затова ние се въздържахме да въведем тоталната забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск от процедура по наказание на България, защото не е провела процедура по нотификация.
Валери Симеонов - НФСБ, ОП: Подозираме наличието на корпоративни, разбирайте на български, фирмени интереси. Това са хората, които искат да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората. Това са все едно Али баба и 40-те разбойника.

Валери Симеонов има подозрения, че управляващите от ГЕРБ се притесняват да не загубят подкрепата на влиятелни бизнесмени за предстоящите местни избори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Биг Бен на 160 години
Биг Бен на 160 години