НОВИНИ

Забраните за тютюнопушене ще важат и за наргилета

Предлаганите промени в Закона за здравето вече са внесени в Народното събрание от управляващите, предстои да бъдат гласувани по комисии и в пленарна зала.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:28, 06.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
забраните тютюнопушене важат наргилета

Всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле и други изделия на принципа на водни лули, които не съдържат тютюн. Това предвиждат промени в Закона за здравето, публикувани на електронната страница на Народното събрание. Вносители са депутати от групата на Обединените патриоти.

Поправките предвиждат да бъде забранено пушенето в затворени помещения и обществени места не само на цигари, пури и лули, но също така ограничението да е за всички видове изделия за пушене на базата на водна пара. Ще бъде забранено също така да се продават наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища.

Според публикуваните мотиви към законопроекта - "потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа - засилват вредите за здравето". Освен това в мотивите се посочва, че пушачите на подобни изделия развиват по-често хронични белодробни болести и възпаление на венците.

Проектът цитира и проучване на Световната здравна организация, според която България се нарежда на пето място по пушене на наргиле от подрастващи. Също така се посочва, че поради ниската здравна култура, много хора си мислят, че когато употребяват подобно изделие, това е по-безвредно от тютюнопушенето. Дава се пример също така че наргилето се пуши обикновено по 45 минути, а обикновената цигара по пет.

Проектозаконът ще бъде разгледан както в пленарна зала, така и в водещата здравна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха договора на наемателя на магазина, от който избяга змия
Прекратиха договора на наемателя на магазина, от който избяга змия
Затруднено е движението в прохода Хаинбоаз заради катастрофа
Затруднено е движението в прохода Хаинбоаз заради катастрофа