НОВИНИ

Арбалетите като изкуство

Въпреки дългогодишната забрана за ловуване с арбалети, в Китай все още използват древното оръжие. Изкуството за изработване на арбалет датира от II век преди Христа.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:31, 25.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Дълбоко в планините на границата между Китай и Мианмар, 26-годишният Жанг приготвя стрелите за арбалета си преди лов, въпреки че съществува забрана за използване на древното оръжие, стотици китайци все още го използват при лов на птици. Преди въвеждането на забраната местните жители са използвали арбалета за по едър дивеч, като диви прасета и мечки. За християнската общност, която населява граничните райони, използването на древното оръжие е част от културата. Стрелбата с арбалет е и най-популярния спорт сред жителите в планината.

Мо Ксипа, пенсионер: "Когато допреш арбалета до корема си, за да сложиш стрелата, в началото може да боли, но успяваш да привикнеш. Това упражнение е дори естествен начин да се отървеш от стомашни болести. Също така раменете са ми в страхотна форма. Никога не ме болят. На 60 години съм и съм в страхотна форма. Ако не стрелям с арбалет за няколко дни и всичко започва да ме боли."

За да се запази традицията в изработването и използването на древното оръжие, правителството организира често състезания, в които всеки, който желае може да покаже уменията си в стрелбата с арбалет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За момента няма да екстрадираме българи по казуса Желяз Андреев
За момента няма да екстрадираме българи по казуса "Желяз Андреев"
Сблъсъци между фенове на Ливърпул и Рома
Сблъсъци между фенове на Ливърпул и Рома