НОВИНИ

Ограничават климатиците в центъра на София

Нова наредба за градската среда ще въведе ред при цветовете на фасадите и настилките и ще ограничи поставянето на реклами и климатици в центъра. Предстоят професионални консултации на предложенията на главния архитект на София Здравко Здравков. Засега става дума само за улици в центъра на столицата, но желанието на главния архитект е в бъдеще подобни изисквания да важат и за останалите квартали.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 16.05.2019
7212
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Наредбата се подготвя от две години и за първи път ще регламентира местата , където да бъдат поставени климатиците.След приемането й собствениците ще имат няколко години да ги подредят в една линия. Цветовите решения на сградите са в 6 палитри- в пастелни и ненатрапчиви цветове. Сградите- паметници на културата ще имат още по -строги забрани.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Софийският модел считам, че е изключително добър, взаимствали сме го от няколко европейски града, подобно на Лондон, създаваме една текстова част на наредбата и към нея се създават системи от стандарти.

Според арх. Здравков ,въпреки критиките към ремонта на „Граф Игнатиев", улицата ще привлече много инвеститори . Затова предстои да се одобри схемата къде ще бъдат поставени летните градини, за да не се повтори лошия пример от бул. „Витоша".

Здравко Здравков, главен архитект на София: Искам по нов начин да си напишем домашното, да сме подготвени с изисквания за фасадите, за да може когато дойдат новите, наематели да сме отговорили къде да са рекламните послания и тентите, какъв цвят да бъдат.

Арх. Здравков се надява,че със строгите изисквания за участие в конкурса за обновяване на площад Света Неделя ще бъде постигнато едновременно запазване на историческия характер на пространството и изграждане на съвременен градски дизайн .

14 са постъпилите заявления за участие в конкурса за преустройство на площад "Св. Неделя". Международното жури, което ще ги оценява пристига на 20 юни.

Журито ще трябва да избере 7 от 14-те колектива от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция, като авторите ще бъдат поканени да разработят проектите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ТУ в София отбелязват 65 години от първото телевизионно предаване в България
В ТУ в София отбелязват 65 години от първото телевизионно предаване в България
Удължават срока за специализация на личните лекари без специалност
Удължават срока за специализация на личните лекари без специалност