COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Забраняват пушенето в автомобили и на стадиони в Каталуния

Правителството на испанската провинция Каталуния планира да забрани пушенето в частни автомобили, както и на спортни стадиони и автобусни спирки, съобщава Евро Пулс. Новите правила могат да влязат в сила още следващата година. Забраната ще се прилага не само за обикновените цигари, но също и за електронните цигари и други средства за тютюнопушене.

от БГНЕС
21:53, 09.06.2019
Чете се за: 00:21 мин.
По света
Забраняват пушенето в автомобили и на стадиони в Каталуния

Нововъведенията са продиктувани от рязкото нарастване на броя на пушачите в испанската провинция Каталуния. От 1990 до 2017 г. техният брой беше намалял на 24%, но през изминалата година той се покачи на 25,6%.

Затягането на правилата за тютюнопушене се прилага и в други региони на Европа. Законодателството на ЕС дава свобода на националните власти да преценят къде и как да ограничат пуженето.

Според проучване на Асоциацията на европейските лиги за борба с рака през последните три години законодателството за борба с тютюнопушенето е затегнато във всички страни от ЕС. Най-често става дума за забрана на тютюнопушенето на обществени места, както и за въвеждане на нови акцизи върху тютюневите изделия, за да станат по-малко достъпни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Горбачов не е гледал сериала Чернобил
Горбачов не е гледал сериала "Чернобил"