НОВИНИ

Зачестяват пожарите от запушени комини в Благоевградско

Зачестяват случаите на пожари в резултат на недобре поддържани и непочистени комини. На територията на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Благоевград само за последните няколко денонощия са регистрирани десет сигнала за запалени комини. Всяка година от месец октомври до месец април възникват средно около 150 пожара от непочистени комини.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
16:58, 07.01.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Сред честите причини за възникване на пожари, освен запушените комини, са и недобре измазани, предупреждават специалистите.

Божидар Митов, строител: Трябва редовно да се почиства. Комините трябва де измажат, от плочата нагоре трябва да се измажат. Защото там има дървени конструкции. При една искра, по-силен огън и е готово да пламне.

Много от хората долепват кухненското си обзавеждане до комините си, а това крие рискове.

Гл. инсп. Георги Сарафов, РДПБЗН-Благоевград: Важно е да се каже, че когато се запали комин, температурата, която се развива вътре, е над 600-700 градуса, И вследствие на това се нарушава целостта на комина. Да речем, че ние, ако сме вътре в апартамента, задимяването, което се получава вътре в апартамента, може да застраши живота ни.

Огнеборците съветват гражданите, които се отопляват на твърдо гориво да проверяват комините си, особено във многофамилните сгради, където отговорността за поддръжката е на всички.

Стефчо Зашев: Лани го почиствах. Тази година не съм го почиствал. Трябва да се почиства, ама нали знаеш, забравяме.

Повечето от пожарите заради запушени комини от началото на зимата до момента са без жертви, но често със сериозни материални щети като унищожени цели покривни конструкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат погребението на генерал Солеймани заради десетки жертви при прощаването
Отлагат погребението на генерал Солеймани заради десетки жертви при прощаването
Министерството на отбраната предлага войник да се става и на 40 години
Министерството на отбраната предлага войник да се става и на 40 години