НОВИНИ

​Задава ли се глобална епидемия от вируса Зика?

Учени от цял свят се опитват да създадат ваксина срещу Зика, чието разпространение тръгна от Бразилия. Президентът на страната Дилма Русеф и американският й колега Барак Обама обсъдиха възможностите за контрол на болестта и подчертаха нуждата от съвместни усилия за разработване на ваксина. Вирусът се предава след ухапване от познатия и у нас "тигров комар".

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:39, 30.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Бразилия обяви тотална война срещу опасните комари, които разпространяват вируса зика. Това е единственото средство за борба, тъй като още няма ваксина срещу него, подчерта президентът Дилма Русев в командния център за борба с кризата.

Дилма Русев, президент на Бразилия: Ние губим битката срещу комарите. Докато те продължават да се възпроизвеждат, всички губим тази битка и трябва да се мобилизираме.

Вирусът Зика е идентифициран за първи път през 1947 г. Десетилетия наред е предизвиквал леки заболявания, но ситуацията рязко се промени. Сега го свързват със сериозни родилни дефекти при хиляди бебета в Бразилия. Смята се, че майките са се заразили с него в началото на бременността. Вирусът е открит в над 20 страни, главно в Латинска Америка.

Дилма Русев, президент на Бразилия: Зика вече не е само бразилски проблем, той порази и други латиноамерикански страни. Вече виждаме възможност от заплаха за общественото здраве в световен мащаб.


;

Хондурас, Аржентина, Перу и други страни откриват присъствието на вируса Зика. В Колумбия и Венецуела го свързват с рядко срещания синдром на Гилен-Баре. Там е отбелязан скок на случаите на заболяването, което може да предизвика временна парализа.

От Световната здравна организация отчитат с тревога, че вирусът се разпространява изключително бързо. В понеделник ще заседава експертен комитет, за да се определи дали е налице глобална заплаха, за която е нужно да се вземат спешни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обновената Бургаска гара
Откриха обновената Бургаска гара
Сирийската опозиционна делегация пристигна в Женева
Сирийската опозиционна делегация пристигна в Женева