НОВИНИ

Задава ли се нова бежанска вълна?

Отново се задава бежанска криза в Гърция. Германия с изключителен интерес следи тези събития и германското правителство заяви, че растящият брой на мигрантите, които пристигат на гръцките острови, трябва да бъдат подпомогнати по някакъв начин отвън. Турският заместник-министър на външните работи беше в Берлин за разговори, както във външното министерство на Германия, така и в Бундестага. По време на срещите му в германската столица беше обсъдено и споразумението на ЕС за бежанците. Според него има проблем с това изпълнение. Кореспондентът на БНТ Мария Стоянова проследи разговорите в Берлин и се срещна с Гералд Кнаус, автор на споразумението за бежанците, написано през 2016 г.Вижте повече в прякото включване на Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
09:45, 11.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Мнението на Гералд Кнаус е, че Турция се опасява, че ще остане пренебрегната при нарастващата вълна от бежанци, които идват от Сирия. В момента се очаква да има нова вълна бежанци, които са провокирани от боевете, които се случват в северната част на Сирия, в северната част на страната. Това кара турците по такъв драстичен начин, а именно - президентът Ердоган заплашва с това да отвори границите край Егейско море, да обърне внимание върху проблема в Турция, тъй като се оказва, че споразумението за бежанците в момента виси на "златни" конци.

Темата за бежанците в Гърция коментира и арабистът проф. Владимир Чуков.

;
Проф. Владимир Чуков, арабист: Тази тема се появи на масата като вътрешно турска политическа тема. Новият кмет на Истанбул много ясно каза, че дотук бяхме със сирийските бежанци. Преди 4 години Ердоган имаше съвсем друг лозунг - нека тези бежанци да дойдат тук - ето 3,5 млн. сирийци, те ще дойдат и ще вземат мястото на тези турци, които са в Германия, т.е. получава се едно преместване, само че какво се получи? Това е вторият фактор - турската икономика просто не е същата. Турската икономика тогава беше във възходяща линия, сега в момента е в низходяща.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ: Средният осигурителен доход за страната за юли е 974,05 лева
НОИ: Средният осигурителен доход за страната за юли е 974,05 лева
Рокади в японското правителство
Рокади в японското правителство