НОВИНИ

Задават ли се предсрочни избори в Австрия?

Австрия, където редовните парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2018 г., навярно ще избира предсрочно парламент. Днес външният министър Себастиан Курц, известен със стриктната си политика за ограничаване на миграцията, неочаквано издигна това искане.

bnt avatar logo
от Александър Андрее, Дойче Веле
18:17, 12.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Австрийското политическо дете-чудо, 30-годишният Себастиан Курц очевидно възнамерява да оглави Австрийската народна партия и разчита на успех в едни предсрочни избори. Днес настоящият външен министър каза:

Себастиан Курц, министър на външните работи на Австрия: „Лично аз вярвам, че предсрочните избори са правилният път да се сложат граници на непрекъснатата предизборна борба, за да има възможност за промени в Австрия и да се гарантира дългосрочната, ефективна работа на правителството."

След като лидерът на австрийските консерватори, досегашният вицеканцлер и министър на икономиката Райнхолд Митерленер подаде оставка поради непрестанните напрежения в управляващата коалиция начело със социалдемократите, Курц навярно ще бъде избран за лидер още в неделя. Той също смята, че правителството е блокирано от противоречията между двете партии и не може да работи както трябва. Според мен той се надява, че след евентуалните предсрочни избори може да стане канцлер.

Себастиан Курц беше инициатор на затварянето на т.нар. "Балкански коридор за бежанците" и води стриктна политика за ограничаване на миграцията към Европа. Медиите отбелязват, че Курц съумява да провежда тази политика по цивилизован начин, което го отличава от редица крайно десни, популистки партии и политици другаде в Европа. Една от тези партии, австрийската „Партия на свободата", тъкмо заради бежанците може да постигне добри резултатите на едни предсрочни избори и дори да влезе във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел съдят арабски принцеси - държали прислужници като робини
В Брюксел съдят арабски принцеси - държали прислужници като робини
Засилен интерес за наемане паркоместа в Пловдив
Засилен интерес за наемане паркоместа в Пловдив