В рамките на полицейска операция преди началото на протестите в Хонконг са задържани 11 човека, у които е открито оръжие. Полицията съобщава, че са арестувани 8 мъже и 3 жени, които са носели голямо количество оръжие, включително огнестрелно, и над 100 патрона.

© БГНЕС

Специалните служби предполагат, че групата е планирала да използва оръжията по време на днешните шествия и по този начин да дискредитира полицията, съобщава РИА Новости.

От полицията уточняват, че тези хора са задържани за притежание на огнестрелно оръжие без лиценз, за носене на предмети, които могат да причинят щети, за носене на забранени оръжия и за незаконно събиране.

За първи път от началото на протестите е иззет пистолет, което е предизвикало безпокойство сред органите на реда. Иззети са палки, хладно оръжие, флакони със сълзотворен газ и две бронежилетки.

Предполага се, че част от задържаните са участници в радикална група, която през октомври хвърляше коктейли „Молотов” срещу полицията.

От началото на масовите протести през юни в Хонконг са проведени над 900 демонстрации и протестни маршове. За този период са задържани повече от 5,8 000 човека, като на 932 участника в протестите са повдигнати обвинения.