НОВИНИ

Задържаха 118 бежанци на малък остров в река Марица

118 бежанци, сред които и 68 деца, са открити тази сутрин на малък остров в река Марица край свиленградското с. Генералово. Става въпрос за иракски семейства, които са били изоставени от гръцки каналджии. По случая Районната прокуратура в Свиленград е започнала разследване.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
19:51, 13.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Групата е била забелязана от граничен патрул тази сутрин на остров в Марица до селото. Най-напред граничарите виждат мъж с дете на ръце. После се оказва, че на острова са изоставени много иракски семейства с деца.

Комисар Георги Матеров, началник на ГПУ "Ново село": Най-вероятно разтоварени от лодки от гръцкия бряг на нашия остров. Общо взето в добро състояние са, вероятно не са стояли много на острова, но все пак има много деца и се налагаше бързо да се реагира.

Чужденците нямат документи за самоличност. Предполага се, че за да бъдат преведени в България, са платили на каналджиите около 1500-2000 долара на човек. На всички е оказана първа медицинска помощ.

Комисар Георги Матеров, началник на ГПУ "Ново село": Към момента има индикации, че желаят да получат международна закрила в България, вероятно ще се пуснат молби за предоставяне на такава и ще се настанят в центрове на ДАБ.

Това е вторият случай на изоставени иракски бежанци в този район само за месец. Наскоро бе задържана още една група от около 115 души.

Димо Божинов, село Генералов: Всяка вечер има. Няма вечер да няма по някой човек.

Въпрос: Това притеснява ли ви вас?

Димо Божинов, село Генералов: И да ни притеснява, какво можем да направим. Армията ни пази тука и си ги хващат.

Районната прокуратура в Свиленград е започнала разследване срещу неизвестен извършител за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млекопроизводители готвят протести
Млекопроизводители готвят протести
Боян Расате е обвинен за средна телесна повреда
Боян Расате е обвинен за средна телесна повреда