НОВИНИ

Задържаха кмета на Божурище и неговата заместничка

Кметът на Божурище Георги Димов и заместничката му Габриела Дончева бяха задържани днес. Срещу двамата има разследване за продажбата на десетки декари общински земя на нищожно ниска цена. Бащата на градоначалника Димов е бил пълномощник на една от фирмите купувачи на земя, а следовател от националното следствие е другият купил апетитен имот за 2 лева на квадратен метър.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 28.05.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Георги Димов, кмет на Божурище: Снимките добре ли ще излезнат като цяло? Опозицията като действия може да приложи само това, но нямам притеснения.

Кметът на Божурище Георги Димов е разследван за това, че точно по Коледа е продал 80 декара общинска земя на търг. Прокуратурата, обаче твърди, че процедурата била манипулирана и на нея се явили само определени купувачи за четирите имота.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И са продадени на цена около 150 - 160 хиляди лева тези 80 декара. Реалната им цена в момента, може да попитате всеки в този град по-малко от 40-50 евро на кв. м., особено на позициите, на които са тези 80 дка едва ли могат да бъдат намерени такива имоти.

Така земя, за която е предвидено да влезе в регулация за застрояване с достъп до международния път към Калотина е продадена за 2 лева, вместо за 100 лева квадратния метър.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Купувачите са четири, това са три търговски дружества. За едното към момента е ясно, че бащата на кмета в един предишен момент е бил пълномощник на дружеството. За тези дружества се проверява информацията, че имат определени връзки с местната администрация. Интересен е четвъртият купувач. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Национална следствена служба.
;

Сделката на следователя ще бъде проверявана и от Антикорупционната комисия. Според прокуратурата търга е привидно законен чрез подготвени документи с невярно съдържание.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Удостоверяване, че определени обяви са сложени и залепени на общината, а те не са сложени. От рода, че обявата е публикувана на сайта на община Божурище, но фактически само кмета може да отвори и види тази обява и един куп други нарушения.

Заедно с кмета бяха задържани заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова. Според разследващите те са участвали в организирането на скандалната продажба.

Георги Димов, кмет на Божурище: Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката. Моята молба е единствено максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и да се залавям за работа, защото изключително много работа ме чака в тази община.

Според прокуратурата, обаче с работата си само по разследваната сделка, кметът е ощетил общината с близо 8 милиона лева. Димов беше избран за кмет като кандидат на ГЕРБ през 2015 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Белослав ще строят тунел под плавателния канал
В Белослав ще строят тунел под плавателния канал
След оставката на Корнелия Нинова: На 15 юни БСП свиква извънреден конгрес
След оставката на Корнелия Нинова: На 15 юни БСП свиква извънреден конгрес