НОВИНИ

Иззеха над 200 килограма месо заради опасност от африканска чума на Дунав мост

Над 200 килограма колбаси конфискуваха граничните полицаи на Дунав мост при Русе. Храната е иззета от туристи, пътуващи за почивка у нас и в Гърция. Това се случва две седмици след поставянето на фризер и табели, забраняващи вноса на месо заради африканската чума по свинете в Румъния.

bnt avatar logo
от Станимира Цанева
18:23, 23.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Въпреки забраната, само за два дни граничните полицаи са пресекли девет опита на румънци да пренесат месни продукти в България. Щателно се проверяват всички превозни средства, които преминават граничния пункт. На всеки 24 часа конфискуваното месо от фризера се насочва за унищожение в екарисажа в Шумен.

Заради затегнатия граничен контрол на Дунав мост е върнат и камион, превозващ коне, чийто румънски собственик искал да ги продаде у нас. Повечето от преминаващите през контролния пункт знаят за опасността от африканската чума по свинете.

Димитър Ампов: И да влезе какво ще избием всички животни, където ги има в България ли? Нося си свинско месо в буркани от България.

На Дунав мост обаче все още не се извършва дезинфекция на влизащите превозни средства, тъй като липсва площадка. Тя ще бъде изградена в най-кратки срокове, като допълнителна мярка срещу разпространението на африканска чума по свинeте.

Въпреки че у нас все още няма открити огнища, собствениците на свинекомплекси в русенски регион са притеснени, защото ако заразата проникне у нас, загубите им ще са за милиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 76 години от разстрела на поета Никола Вапцаров
Навършват се 76 години от разстрела на поета Никола Вапцаров
МВнР: Няма засегнати българи при големите горски пожари край Атина
МВнР: Няма засегнати българи при големите горски пожари край Атина