НОВИНИ

Задържаха петима заподозрени за вандализъм в бъдещия Център за деца с аутизъм

Задържани са петима души, заподозрени във вандалска проява в сградата на бъдещия Център за деца с аутизъм в Плевен. Единственият за Северна България такъв център трябва да отвори врати през октомври в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа „Детелина".

bnt avatar logo
от Ирена Николова
09:33, 28.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Сградата бе предоставена безвъзмездно от Община Плевен на две неправителствени организации, след като децата от дома бяха изведени в центрове от семеен тип. От пролетта там тече ремонт, финансиран основно с дарения. Неизвестните засега извършители са разбили страничен вход и са влезли в бивши перални помещения. Пораженията са забелязани в събота сутринта и е подаден сигнал в полицията.

Ивайло Иванов, отговорник за ремонта: „Бяхме изненадани, като видяхме, че там са удари с тесли ли, с брадви ли, с чукове, то се вижда".

Няма откраднати вещи, но е правен опит за палеж. Според Иванов вандалите са знаели, че само в тази част от голямата сграда няма СОТ. От екипа на бъдещия център са категорични, че посегателството няма да ги откаже или да забави ремонтните дейности.

Владислава Цолова, фондация „Стъпка за невидимите деца на България": „Продължаваме започнатото - изграждане на центрове за работа с деца с аутизъм с висококвалифицирано професионално общество".

У нас няма статистика за децата-аутисти, но според специалисти разстройствата от аутистичния спектър зачестяват. Центърът в Плевен трябва да бъде открит в началото на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция намалява данъците
Гърция намалява данъците
Григор Димитров отпадна в първия кръг на Откритото първенство на САЩ
Григор Димитров отпадна в първия кръг на Откритото първенство на САЩ