НОВИНИ

Задържаха собственика на къщата, в която се укриваха Арабаджиеви

Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа е задържан отново при операция на испанската полиция в Барселона. За него е издадена Европейска заповед за арест от България. Софийската районна прокуратура задочно му е повдигнало обвинение за укривателството на Ветко и Маринела Арабаждиеви. Семейството беше арестувано на 7 март именно в имението на Семерджиев в Кабрера де Мар край Каталунската столица.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 12.03.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Георги Семерджиев беше задържан заедно с Арабаджиеви на 7 март. За него имаше издадена от Швейцария Европейска заповед за арест, заради разследване за пране на пари. Ден по-късно съдебните власти в Берн оттеглиха искането си и Жоро Шопа беше освободен. Районната прокуратура в София, обаче веднага започна да го разследва за укривателството на издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Софийската районна прокуратура извърши спешни действия по разследването и във вчерашния ден издаде Европейска заповед за арест на г-н Семерджиев, като преди това лицето беше задочно обвинено в това престъпление.

Според източници на„"По света и у нас“, след като Швейцария е прекратила издирването му, Семерджиев е започнал да подготвя отпътуването си към страна от Южна Америка, където възнамерявал да остане. Задържан е след като излязъл от бизнес-сграда в каталунската столица.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Информацията, с която разполагаме е, че е задържан при полицейска операция и проверка в Барселона.
;

От прокуратурата са категорични, че разполагат с доказателства за укриване, а не за гостуване на Арабаджиеви в дома на Семерджиев.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тъй като е напълно възможно няколко дни след като бяха обявени за издирване лицата да са се преместили там.

Според наши източници от Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви са настанени в два различни ареста в района на Барселона.

;

Испанските власти все още не са уведолими България за това с каква мярка за неотклонение те ще изчакат разглеждането на искането за екстрадиция у нас.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Очакваме това да се случи, когато испанските власти имат повод да уведомят българската държава, включително и за това кога ще бъде разгледано искането на испанската прокуратура за задържането им и за изпълнението на Европейската заповед за арест, ние ще бъдем уведомени.

Очаква се в рамките на следващите 10 дни испански съд да изслуша Арабаджиеви дали искат доброволно да бъдат предадени на българските съдебни власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати: Брекзит без сделка означава хаос
Евродепутати: Брекзит без сделка означава хаос
От утре може да се подават заявления за подмяна на печките с твърдо гориво
От утре може да се подават заявления за подмяна на печките с твърдо гориво