НОВИНИ

Задържаха за 72 часа ръководителя на престъпната група за реекспорт на лекарства

Ръководителят на организираната престъпна група за незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства е задържан за 72 часа, а останалите 6-ма участници са с парична гаранция. Това съобщи на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:14, 12.12.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
задържаха часа ръководителя престъпната група реекспорт лекарства
„В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства, които на този етап са достатъчни за привличане като обвиняеми на 7 лица. Едно от тях е привлечено като ръководител на организиране на организирана престъпна група, а останалите са обвинени за участие в престъпна група, извършваща престъпления с користна цел, данъчни престъпления и пране на пари. Лицето, което е ръководител на тази ОПГ от вчера е задържан за 72 часа. Има процесуалните основания за задържане под стража, по мнение на колегите. Има реална опасност лицето да се укрие и да извърши друго престъпление с оглед на това, че същият е подсъдим по 2 процеса пред Софийски районен съд за престъпление за измама и за данъчно престъпление пред Специализирания наказателен съд“, обясни Гешев.

За останалите 6 лица, освен за участие в организираната престъпна група, едно от лицата ще му бъде предявено обвинение и за пране на пари. Същият е държал сума около 500 000 в евро и лв., придобити в резултат на престъпления. „6-те лица са с парична гаранция от 20 000 до 50 000 лв.“, уточни Гешев.

Отделно 30 аптеки и 3 болници се проверяват. Вероятно кръгът им ще се разширява, тъй като има данни за още аптеки и болници, които да бъдат проверени.

Иван Гешев обясни, че тези лица са се занимавали с паралелния износ на лекарства, а зареждането се е осъществявало от множество аптеки и болнични заведения.

„Нямаме обвиняеми от болници и аптеки, но ако констатираме нарушения там, лица ще бъдат подложени под наказателна отговорност. Лекарствата са изнасяни най-вероятно чрез документи с невярно съдържание и не са стигали до съответните пациенти. Тези аптеки и болници нямат право да търгуват с търговци на лекарства. Тяхната цел е да осигурят лечението и лекарствата да стигнат до съответния пациент. Проверяваните болници и аптеки няма да посочим конкретно, но са смесени. 3 са проверяваните болници. Има и частни, общински и държавни.“, заяви Гешев.

Той поясни, че износът на лекарства не е незаконен, ако те са придобити по законов начин, но тези лекарства не са били придобити по този начин. „Използвани са всякакви начини от различни източници-внос от Турция, аптеки, болници, за осигуряване на лекарства и е осъществяван износът. Намерени са лекарства от Турция, които нямат логично обяснение защо са в България, освен, че са контрабанда“, допълни той.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че не е изчерпан кръгът на обвиняемите лица.

Би било много самонадеяно да твърдим, че сме хванали всички хора, занимаващи се с подобен род дейност, каза от своя страна зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.

Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров разясни, че от различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от обекти извън аптечната мрежа, от посредници или дилъри на лекарства, които обикалят и изкупуват, не по предназначение лекарства.

„Голям брой книжки от НЗОК се съхраняват от лице и очевидно тези лекарства не стигат до пациентите. Лекарствата от незаконния износ са инсулин-и, за артрит, астматични лекарства и онкологични лекарства“, уточни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български специалисти разработиха мобилно приложение за диабетици
Български специалисти разработиха мобилно приложение за диабетици
Как да разберем дали коледната украса е безопасна?
Как да разберем дали коледната украса е безопасна?