НОВИНИ

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

Холандската полиция задържа заподозрения за стрелбата трамвай в Утрехт, при която бяха убити трима души, а девет бяха ранени, съобщи агенция Ройтерс. От прокуратурата в Холандия потвърдиха, че заподозреният е стар познайник на полицията. От там допълниха, че мотивите за нападението не са все още ясни, като може да става дума за семейна вражда.Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова:

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:32, 18.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Нападателят най-вероятно е бил заловен в самия град Утрехт. Това, което се знае за 37-годишния мъж, е че е роден в Турция, но през 2008 г. е отишъл да живее в Холандия. От тогава насам той става познат на холандската полиция, като в дългото му досие има обвинения в изнасилване и дори опит за убийство, употреба на наркотици.

Негови познати го описват като жесток и непредвидим човек, а някои не изключиха да се е радикализирал.

Засега обаче мотивите му не са ясни. Полицията и по вариант за терористично нападение, но и по версия за личен мотив.

Марк Рюте, премиер на Холандия: Терористичният акт представлява атака срещу нашата цивилизация, срещу нашето толерантно и отворено общество. Има само един подходящ отговор на това и този отговор е, че нашата държава и нашата демокрация са по-силни от фанатизма и насилието.
;

Нападението в Утрехт става два дена преди изборите в Холандия на 20 март. Те трябва да определят състава на холандския Сенат. Всички политически партии отмениха кампаниите си и телевизионният дебат, насрочен за тази вечер.

Наша сънародничка в Утрехт сподели, че хората в холандския град не са съвсем спокойни:

Лора Зайн, живее в Утрехт: В началото не се знаеше много, така че не знаехме какво да мислим. Това, което ни уплаши беше, че семейството на колега е било в съотвения трамвай. За щастие те не са ранени. Когато го разбрахме, наистина много се уплашихме. След което разбрахме, че стрелецът не е хванат и е на свобода и все още се говореше за терористична атака. Бих казала, че хората не се чувстват съвсем спокойни в момента.

Зесаге мерките за сигурност остават в Утрехт и големите холандски градове. Нивото на опасност беше свалено до 4-то.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията използвала регламентирано лютив спрей на протеста в събота
Полицията използвала регламентирано лютив спрей на протеста в събота
Кардиналът, осъден за прикриване на педофилия, подаде оставката си пред папата
Кардиналът, осъден за прикриване на педофилия, подаде оставката си пред папата