COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Македонският премиер Зоран Заев сподели подробности за първото посещение на гръцкия си колега в Скопие през март или април, за посещение на Атина с правителствения самолет на Република Северна Македония в интервю за Независимата балканска информационна агенция, което даде в кулоарите на Международната конференция за сигурност в Мюнхен.

от БГНЕС
17:15, 16.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
заев очаквам посещението премиера ципрас скопие

„Сега официално сме Северна Македония. Сменихме много символи в цялата страна и разбира се очакваме първото посещение на Алексис Ципрас, може би през март или април, когато е най-удобно за него. След това ще посетя Атина. Често ходя до Солун и със сигурност ще го посетя отново. Но в Атина ще дойда за първи път с правителствен самолет, на който ще напише "Република Северна Македония", за да покаже на нашите приятели от Гърция, от гръцката Македония, че се придържаме към споразумението и искаме приятелски отношения с южната ни съседка,“ заяви Заев.

Заев говори и за наградата, която довечера ще получи заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас за приноса им в разрешаването на спора между двете страни и подписването на Договора от Преспа.

„За мен е голяма чест да получа тази награда от Мюнхенската конференция за сигурност, една от най-важните световни конференции. Важно е, че сме положителен пример, който показва на света, че чрез европейски практики и нагласи могат да се постигнат споразумения, дори и по чувствителни въпроси като името на дадена страна, особената идентичност на двете страни и как се изграждат приятелства за бъдеще, отваряйки врати за новото поколение, за нашите деца,“ подчерта македонският премиер.

Той добави, че иска да реализира проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, да отвори нови гранични пунктове, "за да могат нашите граждани да пътуват до Егейско море, а гръцките граждани да дойдат за бизнес".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Китайският парламент прие спорен закон за националната сигурност на Хонконг
Китайският парламент прие спорен закон за националната сигурност на Хонконг
Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива
Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива