НОВИНИ

Заев пред „Файненшъл таймс“: Ще решим спора за името

Пред британското издание „Файненшъл таймс“ македонският премиер Зоран Заев изразява убеждението си, че в най-скоро време ще бъде намерено решение на спора за името на Република Македония.

bnt avatar logo
от БГНЕС / „Фокус“
12:48, 28.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
заев файненшъл таймс решим спора името

Според него спорът може да бъде решен преди срещата на върха на НАТО през месец юли тази година в Брюксел.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Аз съм оптимист. Знам, че е много трудно, но ще бъде по-добре и за двете държави, да намерим решение колкото е възможно по-бързо. Не е необходима промяна на Конституцията за постигане на споразумение.

Според него не е необходима промяна в Конституцията на Гърция.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Сега има ново искане от страна на Гърция - да направим промени в Конституцията. Но, Конституцията е правилник за вътрешна употреба, тя няма никакви отражения извън страната. При всички положения промяната в Конституцията няма да дава окончателни гаранции, защото някое следващо правителство може да направи други промени.

Македонският премиер смята, че присъединяването на страната към НАТО трябва да стане въпреки съпротивата на Руската федерация.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Русия не е против членството ни в ЕС, но не гледа положително на присъединяването ни към НАТО. Ние имаме добри отношения с Русия. Те обаче трябва да са наясно, че за нашата страна, няма друга алтернатива освен членството ни в ЕС и НАТО.

Заев подчертава, че предложението за име на страната „Нова Македония“ е неприемливо, но останалите четири може да се преговоря:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-усложнена е зимната обстановка в Североизточна България
Най-усложнена е зимната обстановка в Североизточна България
Риболовци и ловци на протест срещу бракониерите
Риболовци и ловци на протест срещу бракониерите