НОВИНИ

Движението по АМ "Струма" край Дупница ще бъде спряно до извършването на огледи

Загасен е пожарът в склада за вторични суровини в Дупница. Движението по магистрала "Струма" в района обаче е спряно. Експерти от АПИ трябва да установят дали има поражения на колоните на моста на магистралата, под който избухна пожара вчера. От Агенция „Пътна инфраструктура" обявиха, че внасят сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за вторични суровини, откъдето тръгна пожара.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
12:06, 14.08.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Магистрала "Струма" ще остане затворена докато специалисти от Института по пътища и мостове в АПИ и от фирмата строител не направят пълен оглед на мястото, за да се установи дали няма някакви нарушения по конструкцията и нужда от ремонт.

Предстои да бъдат обследвани стълбовете и други части на съоръжението, като се очаква първоначалният анализ да излезе до края на днешния ден.

До тогава автомагистрала "Струма" остава затворена, като за преминаване се използва обходният маршрут по главен път Е-79.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще внесат сигнал до Прокуратурата срещу собственика на фирмата, чиито отпадъци са причината за пожара в Дупница.

Разследващите от полицията направиха оглед на мястото, затвориха го и иззеха доказателствен материал, който ще послужи, заедно със свидетелски показания, да се уточни дали пожарът е умишлен.

Според собственика на фирмата за вторични суровини, Кольо Илиев, насъбралият се боклук е изхвърлян и от гражданите на Дупница, както и от близките населени места. По думите му отпадъкът, който се е запалил, не е собственост на неговата фирма.

Кольо Илиев, собственик на склада за вторични суровини: Това е алумин с ПВЦ. Блистерите от лекарствата и този отпадък много трудно се преработва. В Европа въобще не се преработва на този етап и търсехме варианти да се купи такава машина по някаква програма, за да може да се преработва, защото всеки ден бълват много тонове. Това не е разрешено да се депонира, нито пък да се изгаря, защото ПВЦ-то замърсява много въздуха.
Старши комисар Красимир Шотаров, директор "Оперативни дейности" - ГДПБЗН: Това е сервитутна зона. Така или иначе, тя трябва да бъде освободена, да бъде чисто. Не е въпрос на решение на пожарната, това е нормативна уредба, която регламентира всички инфраструктурни съоръжения, покрай които трябва да има сервитутна зона и тя трябва да бъде чиста.

Теренът, върху който се складира отпадъкът, е собственост на община Дупница и фирмата няма разрешително за ползване. Очаква се компетентните органи да кажат кой трябва да разчисти останалата част от боклука.

Няма завишени нива на опасни вещества във въздуха според Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.

Частичното бедствено положение в община Дупница остава в сила до полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човешка небрежност е причината за пожара край Хасково
Човешка небрежност е причината за пожара край Хасково
Вотът на недоверие срещу правителството в Италия се отлага за 20 август
Вотът на недоверие срещу правителството в Италия се отлага за 20 август