НОВИНИ

Липса на кворум в Народното събрание заради подменената кандидатура на Бокова

Липса на кворум провали днешното парламентарно заседание. Според управляващото мнозинство това е бойкот от страна на БСП заради вчерашното решение на Министерския съвет да номинира за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева. БСП заговори за начало на разпад на управлението.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:26, 29.09.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Три регистрации и три провалени опита за събиране на кворум. Депутатите от БСП и ДПС седяха по местата си, но не се регистрираха.

Димитър Главчев - заместник-председател на НС от ГЕРБ: "Моля, прекратете регистрацията, следващо заседание - утре от 9 часа".

От ГЕРБ определиха поведението на БСП и ДПС като бойкот заради подменената кандидатура на Ирина Бокова и заявлението за вот на недоверие по този повод. От БСП и ДПС не отрекоха и казаха, че кворумът е грижа на мнозинството.

Желю Бойчев - говорител на ПГ на "БСП лява България": "Искам да кажа на колегите от ГЕРБ да не се страхуват толкова от предстоящия вот на недоверие, който ще внесем. Така или иначе това правителство и водената от него политика си отиват. Предсрочните избори са неизбежни".
Алиосман Имамов - зам.председател на НС от ДПС: "Това е преди всичко отговорност и задължение на опозицията и един сериозен знак, че в момента в парламента няма управляващо мнозинство".

От ГЕРБ разчетоха в днешните действия на опозицията начало на компроматна война. Според тях БСП има и друг замисъл в проваления кворум - да спечелят ДПС като съмишленици за вота, като в замяна повторят същия сценарий и утре, когато трябва да се гледа т.нар. Закон за бурките.

Десислава Атанасова - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Дали пък няма връзка с един друг законопроект, който и от ДПС настояват да не се разглежда в пленарна зала. Затова е време да отговорите сега и ви призовавам да го направите, а не просто да се измъквате както много ви прилягаше през задни изходи и бели автобуси".

От Реформаторския блок оприличиха днешната игра с кворума като артилерийска предизборна атака.

Иван Иванов - зам.председател на НС от Реформаторския блок: "БСП и ДПС задружно се опитват така да действат предизборно, клатейки лодката на различните институции и дефакто започвайки предизборна кампания".

Патриотите смятат, че разговорът за вот на недоверие е несериозен.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на "Патриотичния фронт": "О, какъв вот на недоверие, това вече доста банално звучи в този парламент, в 43-тото НС. Няма да има вот на недоверие успешен, така че това ще са само едни така спекулации политически".
;

От ГЕРБ се съмняват, че БСП ще успее да събере 48 подписа, за да може да бъде внесен вота на недоверие. От ДПС заявиха, че чакат покана за разговори. От АБВ са категорични, че може да има разговори за подкрепа само след лидерска среща и то по инициатива на БСП, защото след провала на общата кандидатура за президент доверието е подкопано.

Мариана Тодорова - говорител на ПГ на АБВ: "И рискуваме, ако водим преговори след това да кажат, че нашите мотиви са по-добри и да се откажат от този вот. Не може на парадния вход да не желаят комуникация с нас, а през задния вход, когато е нужно да искат да ни употребяват и да търсят подкрепа".

В тази ситуация събирането на 48 подписа изглежда под въпрос, под въпрос остава и осигуряването на поне 121 гласа, за да успее вотът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пернишкото село Драгичево със собствен герб
Пернишкото село Драгичево със собствен герб
Съдът мисли как да тълкува такса сградна инсталация
Съдът мисли как да тълкува такса "сградна инсталация"