COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Захариева: България реагира максимално адекватно в скандала с Турция

България е реагирала максимало адекватно в дипломатическия скандал с Турция и няма да позволи на никоя държава да се меси във вътрешните й работи. В това увери външният министър Екатерина Захариева в парламента. Турският й колега заяви, че Анкара трябвало да се намеси, за да се промени Закона за вероизповеданията. Според "Обединени патриоти" българското правителство е трябвало да реагира далеч по-остро на изказването.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:20, 10.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Целенасочена политика, а не еднократно случайно изказване. Така от "Обединени патриоти" тълкуват казаното от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

В края на март той коментира поправките в българския Закон за вероизповеданията, чрез които бяха амнистирани близо 8 милиона лева дългове на мюфтийството. По думите му, Анкара е трябвало да се намеси, за да се стигне до тях. По - късно, след остра обществена реакция дълговете бяха разсрочени за 10 години.

"Обединени патриоти" напомнят, че от южната ни съседка не за пръв път използват подобна реторика.

Искрен Веселинов - депутат от ВМРО: Един контекст, който е недвусмислино заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България.
Павел Шопов - депутат от "Атака": Тази държава като тъмен облак е надвиснала над нас.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Ние и до момента не сме чули извинение от страна на Турция. Според нас министерството на външните работи предприе плахи и нерешителни действия по повод провокацията.

Патриотите предлагат спешна среща с ГЕРБ и декларация от името на Народното събрание, която да осъжда намесата на Турция.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Демаршът е най-острата реакция, която може да има. Така изразена и пред посланика и от министър-председателя през вицепрезидента.

Захариева отговори и на директен въпрос имало ли е наистина натиск по време на телефонния разговор с турския й колега преди гласуването на текстовете.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Аз не го почувствах като натиск. Ако той е считал, че е натиск, не е мой проблем Моят отговор беше, че българското Народно събрание е в правото си да приема и изменя закони.
Джема Грозданова - депутат от ГЕРБ: Трябва да застанем пред нашите избиратели и ясно да заявим като народни представители, които сме гласували този закон, че върху нас персонално не е оказвана намеса.

Министър Захариева изрази надежда, че такива изказвания няма да има в бъдеще, защото предвид факта, че има струпване на мигранти и около Одрин, комуникацията ни с Турция е важна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година