НОВИНИ

Захариева изрази надежда, че преговорите на ЕС и Скопие ще започнат наесен

На публична дискусия по повод началото на финландско председателство на Съвета на ЕС, вицепремиерът Екатерина Захариева изрази надежда, че октомври няма да бъде поредният месец, в който се отлага поканата за членство към Северна Македония и Албания. Форумът бе организиран от "Пан Европа България", посолството на Финландия у нас и фондация "Конрад Аденауер".

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:19, 02.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
захариева изрази надежда преговорите скопие започнат наесен

Екатерина Захариева изрази задоволство, че програмата на финландското председателство включва темата за разширяването.Тя посочи ,че поканата към Северна Македония и Албания няма да е лесен компромис , но се надява този път ангажиментът за октомври да бъде изпълнен. Акцентира и върху факта ,че за съжаление различията които имат страните в Евросъюза стават все по видими за останалите държави в света

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: Това е и нашата молба - работете така, че различията в Евросъюза да могат по-скоро да обединяват, а не да има първа и втора категория държави.Такива няма.

Разширяването е един много важен проблем и ние очакваме дискусии, за да намерим добро разрешение през октомври за Западните Балкани, посочи и финландският посланик у нас Пайви Блиника .Тя изрази убеденост, че сътрудничеството с България в тази посока ще бъде много добро. Нова ,зелена и социална Европа е най-важният приоритет за Финландия ,заедно със защитата на гражданите и свободите им

Нейно превъзходителство Пайви Блиника-посланик на Финландия: Сред темите, на които ще акцентира финландското председателство, са и върховенството на закона, миграцията, засилване на съюза, Брекзит. Мотото е "Устойчива Европа", което означава устойчиво бъдеще. Искаме да направим ЕС по конкурентоспособен и социалновключващ. Бихме искали да видим съюза като глобален лидер в климатичните проблеми.

ЕС трябва да се опита да работи заедно и ефективно, коментира още посланик Блиника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов: Няма разногласие за ремонта на Су-25
Емил Караниколов: Няма разногласие за ремонта на Су-25
АБВ с три варианта за намаляване на субсидиите
АБВ с три варианта за намаляване на субсидиите