НОВИНИ

Захариева: Не крием натрупалите се проблеми с Македония, но търсим решение

Освен подписването на Договор за приятелство и добросъседство, както и подписването на 10-те споразумения, България и Македония са успели да постигнат съгласие и по един спор - декларацията, която ще се приеме в Съвета на Европа за малцинствата. Това заяви в студиото на "Панорама" външният министър Екатерина Захариева. Тя изрази увереност, че двете страни ще продължат с този открит диалог, въпреки проблемите, които сме натрупали в миналото. Захариева се надява също България да води активна политика.

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 24.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер: Приключихме разговорите по един спор, който не е в публичното пространство - четири години почти България и Македония се опитват да постигнат съгласие по Декларацията за малцинствата, която ще се приеме в Съвета на Европа, по изпълнение на Конвенцията за правата на малцинствата, и успяхме и там да постигнем съгласие. Надявам се оттук-нататък да продължим с този открит диалог, защото ние не крием проблемите, които сме натрупали в миналото и България да води активна политика.

В Македония няма една българска медия, но гражданите на двете държави е ясно, че искат да се срещат, туристите са по равно и у нас, и в Македония. Не можем да обвиняваме, че е имало агресивна политика спрямо България, важно е ние каква политика искаме да имаме. Относно роуминга има механизми да се намалят цените на използваните мобилни услуги. Ние не крием проблемите, натрупани през годините.

Тя коментира и задържаните трима български граждани в Одрин:

Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер: Българите в Одрин все още са задържани, единият от тях не е искал да се свързваме със семейството му, но работим по темата свиждане със семействата на другите двама.

Захариева беше категорична, че сме готови за европредседателството.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти няма надежда за изчезналата аржентинска подводница
Почти няма надежда за изчезналата аржентинска подводница
Германските социалдемократи се включат в търсене на изход от политическата криза
Германските социалдемократи се включат в търсене на изход от политическата криза