НОВИНИ

Захариева пожела успех на номинираната за български комисар Мария Габриел

Във Великобритания българските граждани на Острова ще запазят правата си, след като страната напусне ЕС. Такова уверение е получила днес българският външен министър Екатерина Захариева в разговор с британския си колега Борис Джонсън в Брюксел. Двамата участват в съвет на министрите на външните работи от ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 15.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Захариева, която в качеството си на вицепремиер отговаря за правосъдната реформа ще се срещне утре със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата ще обсъдят напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи след последния мониторингов доклад от януари. Захариева пожела успех на номинираната за български комисар Мария Габриел, която утре в Страсбург ще бъде изслушана от председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер. След този разговор Юнкер трябва да прецени дали Габриел е подходяща за комисар и какви ще бъдат нейните отговорности в комисията.

Външният ни министър коментира през "По света и у нас", че Габриел е най-добрата кандидатура, която България е можела да излъчи. Според нея, ако Габриел получи ресора цифрова икономика, това ще е голямо признание за страната ни.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Ако получим този ресор, това е един от ресорите на бъдещето. Защо е важен - това е една от посоките, в които ще продължи европейската интеграция. Единният дигитален пазар, електронното управление, ако щете, електронното правосъдие, проблемите с авторските права, преговорите с големите международни доставчици. Това са все проблеми, които се обсъждат... във всеки един от съветите има нещо, което е свързано с дигиталния пазар. Така че това е един изключително важен ресор, хоризонтална политика и дай Боже България да получи този ресор. но няма слаб ресор, важно е човекът да го изпълни със съдържание...
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни плочки пред входа на НДК
Опасни плочки пред входа на НДК
БНТ - лидер в тв ефир на финала на Евровизия 2017
БНТ - лидер в тв ефир на финала на Евровизия 2017