НОВИНИ

Захариева пристигна в Мадрид за среща на външни министри от Азия и Европа

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Барахас" в Мадрид. Тя ще участва в 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа" (АСЕМ).

захариева пристигна мадрид среща външни министри азия европа
bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 15.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Срещата ще бъде председателствана от новия Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. По време на първата работна сесия министър Захариева ще бъде водещ говорител.

Министрите на външните работи ще обменят мнения относно начините за укрепване на сътрудничеството в широк кръг от области, като съсредоточат вниманието си върху следните централни теми: целите на ООН за устойчиво развитие, изменението на климата, предизвикателствата пред сигурността, равенството между половете и овластяването и ролята на жените за мира и сигурността, устойчивата свързаност.


;

В рамките на форума Екатерина Захариева ще има двустранни срещи с министрите на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин, на Казахстан - Мухтар Тлеуберди и на Република Корея Канг Кьонг-Хуа. С министъра на външните работи на Кралство Тайланд Дон Прамудвинай министър Захариева ще подпише междуправителствено споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни/официални паспорти.

Форумът Азия – Европа (АСЕМ) е създаден през 1996 г. като форма за диалог и сътрудничество между Европа и Азия с цел укрепване на връзките между двата континента. В АСЕМ участват 53 партньори, сред които 51 европейски и азиатски държави, ЕС и секретариата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Партньорите от АСЕМ представляват 55% от световната търговия, 60% от световното население и 75% от световния туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР не е установило данни за пътен инцидент в района на площад Македония
МВР не е установило данни за пътен инцидент в района на площад "Македония"
Земетресение 6,8 по Рихтер разтърси Филипините
Земетресение 6,8 по Рихтер разтърси Филипините