НОВИНИ

Захариева връчи най-високото отличие на МВнР на директора на Европол

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи най-високото отличие на външното ни министерство - "Златна лаврова клонка" на изпълнителния директор на Европол. От своя страна Роб Уейнрайт оцени приноса на България към Европол и ЕС в борбата със съвременните предизвикателства.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:51, 18.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Министър Захариева благодари на Роб Уейнрайт за добрата съвместна работа между Европол и българските институции досега.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Нямаше как да не откликнем, предвид големите заслуги и голямата помощ, които вие сте оказвали на българската държава и на правоохранителните органи.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Цветан Цветанов посочи, че Уейнрайт е отворил Европол към всички страни от Евросъюза в борбата с трансграничната организирана престъпност и тероризма. И изброи редица съвместни успешни операции у нас. Специално подчерта дейното участие на Уейнрайт за събирането на доказателства при терористичния акт на летище Сарафово у нас през 2012г.

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС И неговата лична активност, за да може да ползваме експертизата на Европол и всички тези доказателства,които бяха представени, за да може да вървим в правилната посока.

Всички успехи, които Европол е постигал се дължат на добро сътрудничество с националните органи и власти на ЕС, е оценката на Уейнрайт.

Роб Уейнрайт, изпълнителен директор на Европол: Искам да оценя приноса на България, защото тя помага не само на работата на Европол, но и на всички институции на ЕС, когато те трябва да се справят с предизвикателствата и опасностите, пред които сме изправени.

Роб Уейнрайт е избран за директор на Европол през 2009 г. и преизбран за втори мандат пред 2012 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата напомни за себе си в голяма част от Европа
Зимата напомни за себе си в голяма част от Европа
Казусът Скрипал - поредна размяна на реплики между Великобритания и Русия
Казусът "Скрипал" - поредна размяна на реплики между Великобритания и Русия