НОВИНИ

Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба

Съединените щати задействаха закон от 1996 година и по този начин предизвикаха гнева на много страни по света и най-вече Куба, която е пряко засегната. Става дума за закона Хелмс-Бъртън, който редица американски президенти отказваха да приложат заради критиките на международната общност и опасенията, че може да предизвика хаос в американската съдебна система.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:39, 13.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Чуждестранните компании са изправени пред предизвикателство, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви нови мерки срещу Куба.

САЩ задействаха закона Хелмс-Бъртън от 1996 г., който отваря пътя за съдебни дела в американски съдилища за имущество, конфискувано от комунистическите власти на Куба.

Това означава, че всеки, чиято собственост е била национализирана след кубинската революция през 1959 година, дори да не е бил американски гражданин по това време, може да съди лицата или компаниите, които са се възползвали от неговата собственост.

;

Задействането на закона касае пряко чуждите инвестиции и туризма в Куба. Особено засегнат е хотелиерският бизнес.

Алесандро Бенедети, управител на хотел от световна верига: Знаем опасностите и често казано задействането на закона не беше изненада. Но мисля, че като цяло обстановката е положителна. Вече има реакция от страна на Европейския съюз и други правителства.

Евросъюзът и други страни са на мнение, че „извънтериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право".

;

Брюксел обеща „подходящи мерки" срещу Вашингтон, включително в Световната търговска организация. А Испания твърдо застана зад островната държава.

Мария Рейес, министър на индустрията, търговията и туризма на Испания: По време на бизнес среща бяха потвърдени интересите към острова, както и уверението на испанския бизнес да продължи да инвестира в Куба.

Според Куба задействането на дял III от текста е нарушение, защото извършената преди години национализация е била законна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик от Русе украси средношколското общежитие със стенописи
Ученик от Русе украси средношколското общежитие със стенописи
Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“
Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“