НОВИНИ

Законно ли е спирането на работата на британския парламент?

Днес Върховният съд на Великобритания трябва да се произнесе дали е законно прекъсването на работата на британския парламент. То беше поискано от министър-председателя Борис Джонсън и одобрено на кралица Елизабет Втора.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:07, 24.09.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Подвел ли е Борис Джонсън кралицата? 11-те съдии във Върховния съд ще кажат тежката си дума след тридневни изслушвания на жалбите срещу суспендирането на парламента.

Съмненията, че министър-председателят е действал незаконно, отнесоха въпроса до Съда, макар че самият Джонсън и неговите поддръжници твърдят, че решението е политическо.

Критиците на министър-председателя смятат, че този ход е целял за попречи на депутатите да объркат плановете на Джонсън за Брекзит.

Ако съдът се произнесе срещу Борис Джонсън, парламентът ще поднови работа. В обратния случай, депутатите няма да работят до 14 октомври - дни, преди определената за 31 октомври дата за излизането на Великобритания от ЕС.

Междувременно Джонсън е в Ню Йорк за участие в сесията на ООН и използва възможността за още разговори с европейски лидери. Сред тях председателят на Европейския съвет Доналд Туск и ирландският министър-председател Лио Варадкар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Седмицата на дигиталните технологии в България
Започва Седмицата на дигиталните технологии в България
Голям пожар горя близо до болницата в Първомай
Голям пожар горя близо до болницата в Първомай