НОВИНИ

Законопроект за българския език подготвят Обединените патриоти

Законопроект за българския език подготвя парламентарната група на Обединените патриоти. Целта му е на книжовен български език да се изписват имената на сгради, улици, униформи на служители. Проектът включва и есемесите да се изпращат само на кирилица, а електронните устройства, които се продават да използват задължително кирилица. Обединените патриоти имат намерение да внесат законопроекта до края на месеца. Днес те организираха дискусия в Парламента за използването на кирилицата в дигиталните устройства.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:26, 22.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Проектът на Обединените патриоти стъпва върху текст за закон от 41-ото Народно събрание. Тогава той предизвиква широка дискусия и сега тестовете му ще се прецизират. Новият проект въвежда изисквания за използване на българския книжовен език в публичното пространство - как да се изписват имената на сградите, улиците, униформите на държавните служители включително тези на полицаите. Досега обаче е липсвала частта за българския език в дигиталната сфера. Обединените патриоти смятат, че законът трябва да преустанови някои практики на мобилните оператори.

Доц. Милен Михов - ПГ " Обединени патриоти" Да се изпращат съобщения, които имат и официален характер и пораждат правни последици, написани на български език с латиница. Това според нас засяга правата на на потребителя, безусловно, и това не е неразрешим технически и организационен въпрос.

Представители на мобилните оператори обаче обясниха, че на този етап писането на съобщение на кирилица струва повече отколкото на латиница. Проблемът е технологичен, свързан е със световната кодираща система, която разчита кирилицата в двойно по-голям обем. Решението е - промяна на стандартизационни документи.

Славена Павлова, представител на мобилен оператор: Факт е, че се случва. По наша информация последното изменение на стандартите в тази връзка мисля, че Турция успяха да си го извоюват и в момента кодирането на символите при тях е каквото се прилага и за латиницата.

Обединените патриоти ще включат в закона и изискване към вносители и производители - електронните устройства, които произвеждат и продават, задължително да използват кирилица. Ще регулират и въпроса със сайтове на официални държавни институции, които носят имена, преведени на английски в разрез с конституционно определените им названия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат нова пътна връзка между кварталите Коматево и Прослав на Пловдив
Изграждат нова пътна връзка между кварталите "Коматево" и "Прослав" на Пловдив
Мъж хвърли торбичка с вода върху деца във Варна
Мъж хвърли торбичка с вода върху деца във Варна