НОВИНИ

Законът за горивата ще бъде основно преработен

Предприетите мерки от ГДБОП, НАП и Митниците срещу незаконната търговия с горива дават резултат. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание. По повод вчерашната констатация на КЗК, че законът за горивата пречи на конкуренцията, министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че започва цялостното му преработване.

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 13.03.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Със закъснение започна днешното правителствено заседание, заради срещата на премиера с ръководителите на специални служби. По-късно пред министрите Бойко Борисов обяви, че новата система за наблюдение и контрол на петролните продукти от влизането им в страната и транспортирането им, през бензиностанциите до износа, вече дава резултат.

Бойко Борисов, министър-председател: Забавих се, но важното е, че приходите от горива са със 7% повече, така че мерките действат.
;

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни парламентарната комисия по обществен ред, че системата за наблюдение на горивата ще продължи да се надгражда.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ще бъде изготвена наредба от Агенция „Митници“, с която се цели да се задължи изграждане на видеонаблюдения и в данъчни складове, така, че да може да се следи и последващият процес от доставката до дистрибуторските мрежи.

И докато НАП, митниците и ГДБОП отчитат успехи срещу незаконната търговия с петролни продукти, то новият закон за горивата, който трябваше да изсветли бранша, забуксува.

Секторният анализ на КЗК констатира, че законът нарушава равнопоставеността на отделните играчи на пазара.

;

Министърът на икономиката се съгласи с отправените препоръки от КЗК към Закона за горивата. Ангажира се да бъдат направени нужните поправки, които да бъдат съгласувани с регулаторния орган.

Министърът обеща законът за горивата да бъде основно преработен, а новите поправки предварително да бъдат тествани как ще се отразят върху сектора.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Това, което се ангажирам, че текст по текст, с участието на КЗК и всички заинтересовани лица, ние ще изчистим детайлите, за да създадем един конкурентен закон.
;

Оказа се, че асоциацията на малките търговци и превозвачи вече е готова с проект за ремонт на закона. Днес той бе предоставен на министъра.

Симо Симов, предс. на Асоциацията на търговците и превозвачи на горива: В един от членовете сме вмъкнали едно задължение на министъра, че всяка година, до 31 март, той трябва да прави такъв анализ на вътрешния пазар, на вноса и на износа. Това е едно от важните неща, които сме заложили, за да кореспондира с борбата срещу сивата икономика.

От Петролната и газова асоциация, обединяваща големите вериги бензиностанции заявиха, че ще направят свои предложени за законови промени до края на седмицата, когато се очаква да бъде свикан и Консултативния съвет за горивата към министъра на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Мишел Барние: Страните членки да се подготвят за хаотичен Брекзит
Мишел Барние: Страните членки да се подготвят за хаотичен Брекзит
Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон
Владимир Илиев спечели историческо сребро на Световното по биатлон