НОВИНИ

Министър Ангелкова посети разкопките на крепостта Мисионис

Нужни са общите усилия на държавата, местната власт и бизнеса за развитието на културно-историческия туризъм. Около това мнение се обединиха министърът на туризма Николина Ангелкова и археологът проф. Николай Овчаров, които посетиха разкопките на крепостта Мисионис край Търговище. Според тях, трябва да се насочат туристите към вътрешността на страната, а Търговище да е сред основните маршрути в програмите за постоянни туристически маршрути.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
20:43, 03.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Ръководителят на разкопките на древния град Мисионис проф. Николай Овчаров обясни, че историческата забележителост може да се превърне в притегателен център заради близостта до морската столица Варна. Той каза, че има уверението на премиера Борисов за финансова подкрепа от правителството, тъй като общините не могат да отделят големи средства за проучвания и консервация. За археологическото лято на Мисионис местната власт е дала 35 000 лв.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Държавата ще дава толкова, колкото дава общината, а може и повече, това зависи от нашите усилия. Това нещо го повтори и на мен в личен разговор. Затова догодина се надяваме да имаме около 100 000 лв., с които да станат мащабни разкопки.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Смятам, че с общи усилия и стъпка по стъпка ще успеем да направим, това което сме си поставили за цел, а именно такива прекрасни дадености, това културно-историческо наследство да можем да го покажем не само на българите, а и на чужденците.

Ангелкова съобщи, че до края на месеца Мисионис ще бъде популяризиран сред руски туроператори, които организират посещения у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо лято топи ледовете в най-северния град на Земята
Горещо лято топи ледовете в най-северния град на Земята
Дебат и мерки срещу домашното насилие във Франция
Дебат и мерки срещу домашното насилие във Франция