НОВИНИ

Зала "България" на 80 години

Утре вечер Софийската филхармония открива сезона си с исторически концерт. Той ще повтори дословно програмата, с която преди 80 години е открита най-престижната концертна сцена у нас - зала "България". Трима виртуозни пианисти - Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров, са солисти на този изключителен концерт. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:53, 08.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

80 години пълни с музика, вълнение на артисти и публика. С това е пропит въздуха на зала България.Времето я превръща не просто в първата концертна сцена на страната ни, но и в институция, позната даже зад граница.

Любен Димитров: Много хора по света, когато сме споменавали, че свирим в тази зала, те знаят за какво става въпрос, когато се каже Дъ грейт Консърт Хол Бългерия. Така че смятам, че е абсолютно равностойна и може да се съревнована с най-водещите концертни зали в света.
Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония: Знам, че от акустична гледна точка, преживявал съм го, има много малко зали в света, които дават на диригента усещането просто да се намира едва ли не в рая, тази зала е такава.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров решава, че историческата годишнина заслужава исторически концерт. Избира да повтори музикалната програма, с която откриват зала България, за да провокира размисъл.

Найден Тодоров: През 1937 година целият свят е бил много объркан, готвел се е за война, отново не е имало пари, всичко е било в проблеми. И в този момент в България са започнали да правят концертна зала. Т.е. в момент на най-голяма криза в целия свят българите са били с такова мислене, че искат да развиват своята култура, да вървят напред.

Днес българските музиканти са единодушни, че София се нуждае от още една нова голяма концертна сцена. Това обаче няма да отнеме славния ореол на зала България.

Аглика Генова: Лично за мен, аз чувствам поне в моето сърце и душа така нещата, че тази зала никога няма да може да бъде заместена. Т.е. не е възможно да бъде заместена. Тя е легендарна, вече стените тука говорят, тука има един дух, който още като прекрачиш тези, макар и скърцащи дървени врати и застанеш на сцената и си представиш, че там е свирил Рихтер, Владимир Крайнев, нашият любим учител и подобни личности, Шостакович...

Юбилеят на зала "България" ще се прелее в един изключително интересен концертен сезон. Догодина предстои 90-годишнина на Софийската филхармония, а по-догодина тук своя 75-ти рожден ден ще чества и хоровата капела "Светослав Обретенов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политици вдъхновиха майстор на палачинки
Политици вдъхновиха майстор на палачинки
Илияна Йотова: Няма война между институциите
Илияна Йотова: Няма война между институциите