НОВИНИ

КЗК: Вероятно до няколко месеца ще има доклад за пазара на горивата

Започваме секторен анализ на участниците на пазара на горивата. Целта е да установим кои са участниците, какви са пазарните дялове, както и евентуално съществуват ли нерегламентирани, забранени от Закона за защита на конкуренцията картелни споразумения или злоупотреба с господстващо положение на предприятия, които имат висок пазарен дял. Това каза в студиото на "Още от деня" заместник-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 06.11.2018
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Ще изследваме и нормативната среда, и какво законодателят трябва да предприема, за да се подобри нормативната среда, добави той.

Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК: От предишния анализ установихме ценови паралелизъм, ценова прозрачност, но България е правова държава и когато регулаторът установи определено противоправно поведение - това поеведение трябва да бъде доказано и тежестта за доказване не е в предприятията, които са обект на разследване, а в регулатора. Има стандарт на доказване.

На базата на събраните доказателства, това няма да издържи в съда, затова за обществото е по-добре да не се налага санкция, а да се подобрят практиките, които са противоправни, каза още той.

Може би в рамките на няколко месеца ще излезем с доклад след анализа, отбеляза Кюмюрджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова получи над 117 жалби от граждани във влака София - Варна
Мая Манолова получи над 117 жалби от граждани във влака София - Варна
52-ма безработни остават без обезщетения след съмнения за източване на НОИ
52-ма безработни остават без обезщетения след съмнения за източване на НОИ