След БСП и ГЕРБ настояват да не се провежда Луковмарш

Заместник-външният министър Георг Георгиев призова да не се провежда организирания за събота Луковмарш, както и политиците да не спекулират с темата. Каза също, че заклеймявайки един тоталитарен режим, не трябва да се правят опити да се оправдае друг. Така Георгиев отговори на обръщението на ръководството на БСП до премиера Борисов, в което социалистите настояват да не се провежда Луковмарш, с който според тях се прави опит да се реабилитира фашизмът.

Вера Александрова
от Вера Александрова
преди 2 години
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Георг Георгиев определи спорния Луковмарш за срамна провокация и посочи, че може да навреди на името на България. Напомни, че през годините българският народ успява да устои, по думите му, както на нацисткия натиск, така и на терора на комунистите.

Георг Георгиев - зам.-министър на външните работи: Много бих се радвал, ако от една страна, този марш на омразата и на показването на една страна, която е неприсъща за България и българите, да не се проведе.

Ръководството на БСП вчера отправи писмено обръщение до премиера Борисов. В него протестират, че крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист, за какъвто определят ген. Луков. Според БСП, премиерът е изправен пред избор или да реабилитира фашизма, или да се изправи срещу него. Очакват от Борисов ясни действия за ограничаване и изкореняване на тези прояви.

В първоначалния вариант на обръщението, в което има и други исторически препратки, беше написано, че Народният съд от 1945 година е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". По-късно този текст беше заличен. От БСП обясниха, че това твърдение е лично мнение. То е било публикувано без знанието на ръководството. Тази сутрин обаче в декларация ПГ на ГЕРБ реагира остро на първоначалната позиция на левицата за Народния съд.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Днес ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие. Лошо - преди 9-ти септември 1944 г. и добро - след 9 септември 1944 г.

В това свое биполярно състояние, ръководството на БСП разпространи позицията, в която едновременно призова премиера да се разграничи от Луковмарш и в същото време определи Народния съд като необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.

Тома Биков уточни, че ГЕРБ няма нужда да се разграничават от Луковмарш, защото никога не са се солидаризирали с него като изява на антидемократичната националсоциалистическа идеология.

От Българския национален съюз, организатори на Луковмарш, обявиха, че независимо от призивите, планираното шествие ще се проведе.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени