НОВИНИ

След БСП и ГЕРБ настояват да не се провежда Луковмарш

Заместник-външният министър Георг Георгиев призова да не се провежда организирания за събота Луковмарш, както и политиците да не спекулират с темата. Каза също, че заклеймявайки един тоталитарен режим, не трябва да се правят опити да се оправдае друг. Така Георгиев отговори на обръщението на ръководството на БСП до премиера Борисов, в което социалистите настояват да не се провежда Луковмарш, с който според тях се прави опит да се реабилитира фашизмът.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:27, 14.02.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Георг Георгиев определи спорния Луковмарш за срамна провокация и посочи, че може да навреди на името на България. Напомни, че през годините българският народ успява да устои, по думите му, както на нацисткия натиск, така и на терора на комунистите.

Георг Георгиев - зам.-министър на външните работи: Много бих се радвал, ако от една страна, този марш на омразата и на показването на една страна, която е неприсъща за България и българите, да не се проведе.

Ръководството на БСП вчера отправи писмено обръщение до премиера Борисов. В него протестират, че крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист, за какъвто определят ген. Луков. Според БСП, премиерът е изправен пред избор или да реабилитира фашизма, или да се изправи срещу него. Очакват от Борисов ясни действия за ограничаване и изкореняване на тези прояви.

В първоначалния вариант на обръщението, в което има и други исторически препратки, беше написано, че Народният съд от 1945 година е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". По-късно този текст беше заличен. От БСП обясниха, че това твърдение е лично мнение. То е било публикувано без знанието на ръководството. Тази сутрин обаче в декларация ПГ на ГЕРБ реагира остро на първоначалната позиция на левицата за Народния съд.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Днес ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие. Лошо - преди 9-ти септември 1944 г. и добро - след 9 септември 1944 г.

В това свое биполярно състояние, ръководството на БСП разпространи позицията, в която едновременно призова премиера да се разграничи от Луковмарш и в същото време определи Народния съд като необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.

Тома Биков уточни, че ГЕРБ няма нужда да се разграничават от Луковмарш, защото никога не са се солидаризирали с него като изява на антидемократичната националсоциалистическа идеология.

От Българския национален съюз, организатори на Луковмарш, обявиха, че независимо от призивите, планираното шествие ще се проведе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпратихме кинорежисьора Ирина Акташева
Изпратихме кинорежисьора Ирина Акташева
Последно сбогом с дядо Добри!
Последно сбогом с дядо Добри!