Сметопочистващите камиони във Свиленград са били запалени снощи. По данни на МВР става въпрос за умишлен палеж, тъй като охранителни камери са заснели двамата извършители. От администрацията съобщиха, че посегателството няма да затрудни събирането на боклука през следващите дни и дейността ще върви по график.

Свиленград

Сигналът за палежа е подаден малко преди 23 часа снощи. Камионите са били запалени в общинската база в Свиленград, където са били паркирани. Камерите за видеонаблюдение са заснели двамата извършители. Днес от полицията направиха огледи на местопроизшествието.

Мария Костадинова, зам.-кмет на община Свиленград: Това е саботаж, защото първо е сериозно посегателство върху общинско имущество второ се посяга върху една дейност , която е изключително важна за една община, това е сметопочистването и предизвикателство за нас беше да организираме така нещата, че днеска графика да се изпълнява и съдовете да се почистват.

Два от камионите са в окаяно състояние, третият е без сериозни щети и днес бе включен в графика за събиране на отпадъците.

Лозко Георгиев, началник на механизацията към ОП-Свиленград: За възстановяване много трудно ще стане, не знам. Вече каквото решат началниците. Камионите са нови, запазени доста, вършеха си работата.

Община Свиленград сама извозва отпадъците си от миналата година. От тогава няколко пъти е имало подобни инциденти.

Мария Костадинова, зам.-кмет на община Свиленград: При закупуване на съдове още в първите дни имахме запалени 5 контейнера в центъра на града, което беше пак някакъв сигнал.

По случая е образувано досъдебно производство за умишлен палеж , наблюдавано от Окръжна прокуратура -Хасково.