НОВИНИ

Запечатаха пет бензиностанции след проверки

Пет бензиностанции в страната бяха запечатани заради открити сериозни нарушения на законодателството. За част от тях са образувани досъдебни производства. Задържани са над 51 тона горива без документи. Това стана след съвместни проверки на Агенция "Митници", МВР, НАП и Българския институт по метрология.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
10:28, 13.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Две са големите нарушения, заради които петте бензиностанции са запечатани - продажба на гориво с неясен произход и укриване на данъци. В една от бензиностанциите са изпращали грешна информация до НАП, като са манипулирали фискалния апарат.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: С допълнително устройство, което в общи линии фалшифицира данните, тоест подменя данните за количеството на горивото в резервоарите, бензиноколонките и това, което е продадено. Близо половината от цената на литър гориво е съставена от данъци и акцизи. И тоест, мотивацията за отклонение от облагане е голяма.

Укритата печалба е на стойност стотици хиляди лева. Други две бензиностанции,едната от тях в Драгичево, пък имали непогасени данъчни задължения. Затова от НАП иззели наличните пари в касите им. Край селото Агенция "Митници" попаднали и на други нарушители.

На главен път Е-79 спрели за проверка два микробуса. Оказало се, че в багажниците им има 4 съда с гориво с монтирани пистолети. Шофьорите представили неверни документи за платен акциз. Митничарите проверили и обектите, от които по документи е закупено горивото. Там било открито още количество без документи. Така общо задържали над 6 300 литра дизелово гориво и бензин. Повече от 9 200 литра са задържани и от бензиностанция в района на Свиленград.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Проверките не свършват с тези 5 бензиностанции. Дори днес има нова операция. Така че, съвсем не е изключено кръгът на запечатаните да се увеличи.

Агенция "Митници" е иззела около 35 500 литра дизелово гориво и от 3 цистерни, паркирани в стопански двор край София. Те били собственост на 2 дружества, но нито едно от тях не е представило изрядни документи. А от НАП предупреждават, че всички над 3000 бензиностанции има у нас са подложени на стриктно наблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Кардашиян и съпругът й си наеха частна пожарна заради пожара в Калифорния
Ким Кардашиян и съпругът й си наеха частна пожарна заради пожара в Калифорния
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Буквите говорят
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Буквите говорят