НОВИНИ

Записът "Ало, Банов съм" вече е в прокуратурата, ще стигне и до ОЛАФ

Продължение на скандала със записа на министъра на културата Боил Банов, изнесен от БСП. Депутатът от левицата Елена Йончева внесе сигнали до прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Според БСП в качеството си на заместник-министър на културата, Банов опростил неустойка за 700 000 лева на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:39, 04.02.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Записът "Ало, Банов съм" вече е в прокуратурата. А чрез представителството на Европейската комисия в България ще стигне и до ОЛАФ.

Елена Йончева, депутат от БСП: Очакваме сериозно разследване, защото случаят е прекалено ясен, записите са безспорни, а документите, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал г-н Банов, както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независимия строителен надзор, се е случило, тоест 33 дни със задна дата са направени така, че да оправдаят невземането от дадената фирма на неустойката.

Сигналите са подписани от лидера на БСП Корнелия Нинова и червени депутати. Приложена е флашка със звуковия файл, който според левицата уличава Боил Банов, интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел, както и пресконференцията по темата. Прибавени са и договори за изпълнение и доклади. От ляво не коментираха информациите около сочения от Боил Банов за автор на записа.

Притеснява ли ви това, което излезе като разкрития за Ангел Ангелов?

Георги Свиленски - депутат от БСП: Това е теза за отклоняване на вниманието. Нека в момента да се съсредоточим върху сигналите, спестени ли са минимум 700 000 лева на фирмата изпълнител.
Елена Йончева - депутат от БСП: Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което той казва, е истина или не.
;

Очаквате ли да се стигне до оставка на Боил Банов?

- Ние казахме, че Боил Банов трябва да подаде оставка, но не това е важното. Важното е, че тази афера, аферата "Ало, Банов" показва модела, по който работи в България правителството. Това е моделът Борисов.

Прокуратурата работи по събраните материали.

Димитър Петров - и.д. ръководител на Специализирана прокуратура: Прави се всичко, за да се установи дали изнесеното в медиите е вярно или не. Набелязан е кръг от хора, на които ще бъдат снети обяснения тази седмица.

Йончева и Банов миналата седмица вече дадоха обяснения в прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха пловдивския доктор, който уби крадец
Обвиниха пловдивския доктор, който уби крадец
Продължава историческото посещение на папа Франциск в ОАЕ
Продължава историческото посещение на папа Франциск в ОАЕ