НОВИНИ

Заплаха ли са фалшивите новини за сигурността?

Държавните институции в България не осъзнават риска от хибридна война и разпространение на невярна информация - т.нар. фалшиви новини. Това коментира в интервю за предаването "Плюс това" експертът по въпросите на сигурността Йордан Божилов. Проблемът не е само български - така е и в повечето страни в Европа.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:26, 19.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Експертът по въпросите на сигурността Йордан Божилов добре си спомня случая, когато слабоизвестен пловдивски сайт едва не предизвика скандал между София и Москва, след като публикува измислена новина - че турският президент е поканен у нас за националния празник, а руския - не.

Йордан Божилов, експерт по въпросите на сигурността: Ние също сме свидетели на разпространение на фалшиви новини в България в опит за манипулиране на общественото мнение. Свидетели сме за изпращане на сигнали и информации, които могат да доведат до разделение на обществото. Знаете една част от обществото е много проруски настроена, докато останалата част е напротив - счита Русия като една от заплахите. Аз мисля, че нашите институции не осъзнават риска от хибридната война, риска от разпространение на невярна информация като тяхна задача. Впрочем не само България е в такава позиция.

Европейската комисия и НАТО създадоха специални информационни звена за борба с руската държавна пропаганда в Европа след анексията на Крим и войната в Украйна. На държавно ниво в Евросъюза обаче липсват институции за борба с информационните манипулации.

Йордан Божилов, експерт по въпросите на сигурността: Аз съм участвал в една дискусия в НАТО миналата година, където повечето от държавите казаха, че на практика неправителствени организации, аналитични центрове са се заели с борбата с фалшивите новини.

Големите социални мрежи и търсачки като Гугъл също признаха проблема с фалшивите новини. Започнаха да въвеждат ограничителни политики към съмнителни сайтове, а във Франция преди президентските избори се роди и съюз с професионалните журналисти.

Йордан Божилов, експерт по въпросите на сигурността: Основните провайдери като Гугъл, като Фейсбук сключиха споразумения с реномирани новинарски агенции, за да може да се оценява дали една новина е истинска или не. Тоест журналистите ще могат да отбелязват на отделни новини дали съдържат фалшифициране или съдържат манипулиране"

В крайна сметка изходът от битката с манипулациите и фалшивите новини завИси и от всеки един човек - от способностите му на критично мислене и желанието да се чуват фактите, а не емоциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклон, венци и цветя за Апостола в столицата
Поклон, венци и цветя за Апостола в столицата
Варненци почетоха паметта на Васил Левски
Варненци почетоха паметта на Васил Левски