НОВИНИ

Започна делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова

В Софийския градски съд започна делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова. Тя ще бъде съдена за сключване на неизгодна сделка през 2009-та година, в качеството ѝ на шеф на Селскостопанската академия.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:15, 26.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Делото ще се гледа по съкратена процедура - ще се разпитат само 6 от общо 25-те свидетели. За останалите ще се ползват показанията от досъдебното производство. Бъчварова е подсъдима за сделка на академията с фирмата "Литекс комерс" на Гриша Ганчев. Става въпрос за договор за съвместна дейност - за близо 10 хиляди декара селскостопански земи за 10 години, при цена 1.80 лве на декар. Прокуратурата твърди, че реалната пазарна цена е 70 лева на декар и изчислява, че държавата е ощетена с над 1 300 000 лева. Според Бъчварова договорът е бил от полза за академията - заради научно-изследователската дейност и защото въпросните земи са пустеели години наред.

Светла Бъчварова-Пиралкова - депутат от БСП: Тук говорим за съвместна дейност. Тоест ние искаме да извършваме научна дейност на съответните полета и има разлика между рентни плащания и съвместна дейност при при оценката. Този договор и сега продължава, два пъти е анексиран със знанието на министерството. Наистина трябва да свърши това и наистина смятам, че съдът е нужно да установи, защото за мен това е някакъв вече тормоз... от 2009-та година, 2011-та проверки, 2013-та година отново тотални проверки на всичко.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Aрестуваха мъж, облечен като дърво
Aрестуваха мъж, облечен като дърво
​Джъстин Тимбърлейк няма да бъде наказан за снимка в изборна секция в Тенеси
​Джъстин Тимбърлейк няма да бъде наказан за снимка в изборна секция в Тенеси