НОВИНИ

Започна делото срещу Николай Ненчев за ремонта МиГ-29

Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Защитата посочи, че като кандидат за депутат Ненчев има имунитет по време на кампанията, въпреки това той декларира, че не възразява процесът да започне. В списъка със свидетелите, в качеството на бивш ръководител на Военновъздушните сили, е и президентът Румен Радев, който ще бъде призован за заседанието на 12-ти април.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:50, 22.02.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Николай Ненчев е на съд по 2 обвинения - че не е задействал договора с руската корпорация МИГ за ремонт на българските двигатели за изтребителите и че не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите.

Според прокуратурата с действията си той не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците ни. Според Ненчев напротив - договорът с Полша е бил вариант да помогне на българската авиация, с по-изгоден и по-бърз ремонт на МиГ-овете.

Николай Ненчев - бивш министър на отбраната: В обвинителния акт чух 5-6-7 или 8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия и на РСК - МИГ, което е твърде странно, пак казвам за пореден път имам чувството, че ме обвинява руския прокурор, а не българския.
Михаела Райковска - прокурор в СГП: Обвиняваме го за извършено престъпление по служба, затова че е нарушил закона за отбраната и въоръжените сили на България.
Дойчо Тарев - прокурор в СГП: Право на подсъдимия е както иска да интерпретира фактите.

За днес бяха призовани всички свидетели - висши военни и хора от екипа на Ненчев в министерството. Имаше очакване да се яви и президентът Румен Радев. Стана ясно обаче, че той е бил уведомен предварително, че ще получи призовка за друга дата.

Дойчо Тарев - прокурор в СГП: Очакваме да каже истината. Каквото знае по случая. Няма да вкарваме думи в устата на президента, като дойде ще си съобщи каквото има да добави.

Според Ненчев, като командир на ВВС Радев - също смятал, че за ремонта на МиГ-овете трябва да се търси сътрудничество с Полша, но впоследствие сменил позицията си. Ненчев цитира докладна записка от ген. Радев до предшественика му в министерството Ангел Найденов.

Николай Ненчев - бивш министър на отбраната: Настоява да се търсят други възможности и насочва вниманието на тогавашния министър да погледне по-сериозно на Полша. Всъщност ако аз съм разбрал отнякъде какви са възможностите на полските заводи, то първо аз съм го разбрал от ген. Радев в личен разговор.

Срещу Ненчев има още едно съдебно дело - за поръчка на униформи. А след ревизията на служебния кабинет - в прокуратурата бяха изпратени материали и за други обществени поръчки в Министерството на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане на съдбата на площад „Славейков“
Обществено обсъждане на съдбата на площад „Славейков“
Нова апаратура за втора градска болница
Нова апаратура за втора градска болница