НОВИНИ

Започна гласуването на местните избори в съседна Турция

В съседна Турция днес се провеждат местни избори. За участие са регистрирани 12 политически партии. Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган.

Александър Марков
от Александър Марков
08:55, 31.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Гласуването в южната ни съседка започна в 7:00 часа тази сутрин и ще приключи в 16:00 часа, а в източните провинции и малко по-рано. 57 милиона души имат право на глас и те трябва да изберат кметовете на 30 големи метрополиси, като Истанбул и Анкара. 1500 кметове на по-малки градове, 1300 регионални кметове и 20 000 общински съветници. Очаква се висока избирателна активност, както на предишните местни избори през 2014 г. около 90%.

Това са първите местни избори, които се провеждат по правилата на новата президентска система за управление, която влезе в сила през 2017 г. Те се разглеждат по-скоро както тест за популярността на президента Реджеп Ердоган, така и за това дали той ще успее окончателно да бетонира властта си с новите правомощия, които има той.

Четири са основните партии, които издигнаха кандидати за кметове на големите градове. Това са управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната Народно-републиканска партия, Партията на националистическото действие и Добрата партия. Кюрдите са голямата изненада на тези избори. Те решиха да не издигат кандидати в шестте големи провинции, за да влеят гласовете на своите симпатизанти към опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липса на кадри в Добричката болница
Липса на кадри в Добричката болница
Затягат контрола за професионалните домоуправители
Затягат контрола за професионалните домоуправители