НОВИНИ

Започна гроздоберът в Южна България

Въпреки обилните валежи и градушките от началото на лятото, производителите очакват добра реколта. Поражения по насажденията и по-ниско качество на добивите обаче вече отчетоха лозари от районите на Хасково и Ямбол.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:01, 30.08.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Стопаните в Пловдивско вече прибират десертното грозде. Интензивната кампания обаче ще започне след 10 септември, когато напълно ще са узрели и винените сортове.

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: Май, юни и до средата на юли имаше доста интензивни дъждове, които спомогнаха за образуването на доста гъбни болести, неприятели, но смея да твърдя, че очакваме може би една нормална година за производството на грозде тук в Брестовица.

На добра реколта обаче ще се радват само онези производителите, които са взели навременни превантивни мерки срещу дъждовете и гниенето.

гл.ас.Боян Сталев, Катедра „Лозарство“- Аграрен университет – Пловдив: Там, където колегите се постараха и извършиха на време зелените резитбени операции, извършиха на време растително-защитните мероприятия, особено периода между 25 юни и 15 юли, реколтата е в много добро състояние. Все още обаче не можем да се ангажираме с добиви, защото кампанията е съвсем в началото си.

Гроздоберът ще продължи до края на октомври. По пазарите вече могат да се намерят традиционно предпочитаните български десертни сортове като Велика, Кардинал и безсеменният Афродита.

Асен Шопов, производител на грозде от Брестовица: За винени сортове предполагам, че цената ще бъде около 80,90 ст, до лев. За десертните сортове е много относително, тъй като има различни сортове. Там цената ще варира от лев, до лев и петдесет.


Кражбите по лозята вече не са толкова чести, но липсата на работна ръка за прибирането на гроздето все още е голям проблем за производителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският градски съд ще гледа мярката на убийците от Негован
Софийският градски съд ще гледа мярката на убийците от Негован
Грета Тунберг акостира в Ню Йорк
Грета Тунберг акостира в Ню Йорк