COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започна коронацията на крал Ваджиралонгкорн за владетел на Тайланд

Тайландският крал Маха Ваджиралонгкорн бе коронясан, след като в събота приключи всички в събота всички будистки и брахмин ритуали, които да го превърнат символично в жив бог. Това е първа коронация за Южноазиатската държава от 70 години насам, съобщава Ройтерс.

от БНТ
14:51, 04.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
започна коронацията крал ваджиралонгкорн владетел тайланд

Церемонията беше извършена в тронната зала на Големия дворец в Банкок, след като приключи траурния период за починалия през октомври 2016 г. баща на настоящия владетел крал Пхумипхон Адунядет.

По време на церемонията кралят седеше на златен трон, под девететажен бял балдахин и приемаше владетелските регалии, включително златната емайлирана корона с диамантени връхчета. След това към него се присъедини новата кралица Сутхида, която бе официално обявена като четвърта негова съпруга тази седмица.

;

"Ще продължа, ще пазя и ще надграждам кралското наследство и ще царувам с правда за благото и щастието на народа завинаги", се казва в първия кралски декрет на Ваджиралонгкорн. Той се смята за показателен за стила на управление, който ще следва новият владетел и според Ройтерс следва духа на указа, с който неговият баща е бил коронясан.

В късния следобед кралят беше пренесен с носилка в шествие от от Големия дворец до Храма на Изомрудения Буда, където той беше приветстван с многократно скандиране: "Да живее кралят".

След като 80 будистки монаси се помолиха, крал Ваджиралонгкорн се обяви за кралски покровител на будизма, заявявайки "Винаги ще защитавам будизма".

;

По-късно, крал Ваджиралонгкорн и кралица Сутхида ще изпълнят ритуал за добре дошли в новия им дом в кралския дворец, където ще пренощуват в края на първия ден от тридевната церемония по коронация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
След Индия циклонът Фани удари и Бангладеш
След Индия циклонът Фани удари и Бангладеш