НОВИНИ

Започна Международният филмов фестивал в Бургас

Тази вечер беше открит четвъртият "Международен филмов фестивал Бургас". В надпреварата участват 7 пълнометражни и 10 късометражни филми. Специален гост на фестивала е Теодор Ушев, чийто анимационен филм "Сляпата Вайша" беше номиниран за наградите "Оскар" през 2017 г.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
23:04, 19.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Фестивалната филмова сцена беше открита с турския "Арада" на режисьора Му Тунч и ще продължи с филми от България, Унгария, Турция, Италия, Русия, Сърбия и Португалия.

Замисленият като регионален черноморски филмов фестивал вече порасна, каза директорът Емил Ованесов.

Емил Ованесов, директор на "Международен филмов фестивал Бургас": Решихме, че има още много интересни заглавия, които можем да покажем от цял свят.
Виктор Божинов, режисьор: Добре е, че в Бургас могат да се видят различни европейски филми, не само локални, да може наистина Бургас да стане център, в който може да се събират хора от различни държави, да може да се показва кино, да се говори за кино.

Специалният гост на фестивала Теодор Ушев ще участва с двудневен майсторски клас. Ще се опитаме да посеем семена сред младите хора, за да може да тръгне алтернативно, авангардно кино, каза режисьорът.

Теодор Ушев, аниматор: Извън София нещата са по-искрени, по-малко комерсиални и има надежда, че могат да се покажат нови неща, които са непокварени и да се направят с радост и с енергия.

Фестивалът продължава до 25 юли на сцените на "Охлюва" и в Културен център "Морско казино".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко
Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко
Иран отрече твърдението на Тръмп за свален дрон в Ормузкия пролив
Иран отрече твърдението на Тръмп за свален дрон в Ормузкия пролив