НОВИНИ

Започна международният форум "Един пояс, един път" в Пекин

Форумът за международно сътрудничество "Един пояс, един път" беше официално открит от китайския президент Си Дзинпин. Още за целите на проекта и участниците - в следващата минута.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:16, 26.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Целта на инициативата е взаимоизгодно сътрудничество между страните и изграждане на нова платформа за международна търговия, каза китайският държавен глава.

Си Дзинпин, президент на Китай: "Целта на проекта е да работим заедно, за да можем да се справим с различните рискове и предизвикателства, пред които се изправя човечеството. Да осъществяваме взаимноизгодно сътрудничество и развитие."
;

А следващата стъпка във възстановяването на стария Път на коприната е да се насочи инициативата към развитие на зелената инфраструктура и финансите, допълни Си Дзинпин.

;
Си Дзинпин, президент на Китай: "Твърдо вярваме, че един по-отворен Китай ще означава много по-качествени взаимоотношения със света, а това означава един напреднал и проспериращ Китай, както и свят."

Пекин ще вземе мерки за защита на интелектуалната собственост, ще увеличи вноса и няма да понижава курса на юана във вреда на други държави - обеща Си Дзинпин. Не липсват и критици на мегапроекта, известен като Нов път на коприната. Според мнозина това е опит на Пекин да разшири китайското влияние в чужбина.

Цената за участие е висока, обясняват част от участниците, и се питат дали Китай не иска да ги обвърже и натовари с непосилни дългове. Пекин категорично отрича твърденията и набляга на добрите си намерения за развитие на отделните региони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
33 години от аварията в АЕЦ Чернобил
33 години от аварията в АЕЦ "Чернобил"
Опозицията във Франция не одобри реформите на Макрон
Опозицията във Франция не одобри реформите на Макрон