НОВИНИ

Започна надпреварата за нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет стартира процедура за избор на нов главен прокурор. Кандидати обаче все още няма. Крайният срок за издигането им е 29 юли. За първи път след промените се очертава предпочитанието новият обвинител номер 1 да бъде избран от средите в прокуратурата, а не както до сега - да бъде външен за държавното обвинение човек. Иво Никодимов по темата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 20.07.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Процедурата за избор на нов главен прокурор ще продължи 100 дни. Висшият съдебен съвет я стартира възможно най-рано - почти половин година преди да изтече мандата на Сотир Цацаров.

Аргументът е кандидатите да бъдат обявени възможно най-рано и да има време да се разбере както възможно най-много за тях и професионалният им път, така и за вижданията им за развитието на прокуратурата през следващите 7 години.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Да се даде възможност на неправителствения сектор да вземе становище и да постави въпроси към бъдещите кандидати. Становища и въпроси към кандидатите ще могат да отправят професионалните юридически общности, неправителствени организации в областта на правозащитата, както и научните среди в правото.
Ина Лулчева, адвокат: Много бих се надявала да се издигне човек, който няма да има нужда да обяснява нито предходното си поведение, нито имуществото си, нито сделки на свои близки и познати, въобще няма да буди съмнение в интегритета му.

Очакванията към кандидатите се оказват високи и от страна на обществото.

Проучване на Европейския институт за изследвания и анализи показва, че хората искат за главен прокурор професионалист, а не политически обвързана фигура. Политическата независимост е и едно от изисквания на закона, които ВСС трябва да следи под лупа по време на избора.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: В битието си каквото и да е бил до сега ,оттук насетне нещата трябва да бъдат само пълна независимост от страна на политическата власт. - Диалог, разговори - да. Но зависимости или действия, които касаят и обуславят дейността на съдебната власт са изключени категорично и се надяваме, че това ще се отстоява в пълнотата му.
Ина Лулчева, адвокат: Прокуратурата няма тези съпротивителни сили, за да се изправи срещу статуквото, което установява, че от 1992 година ние знаем всеки главен прокурор защо е избиран. И то не е защото е бил подчинен на Закона и правото.

Иван Татарчев беше адвокат и яростен антикомунист, когато стана главен прокурор. Никола Филчев беше политическо лице - зам.-правосъден министър в правителството на СДС. Борис Велчев беше съветник на президента Георги Първанов и университетски преподавател по наказателно право. А Сотир Цацаров - наказателен съдия и председател на Окръжния съд в Пловдив.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: До сега главен прокурор от прокуратурата не е имало. По една или друга причина. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален.
Ина Лулчева, адвокат: За мен това няма да се осъществи и за съжаление, според мен, отново ще бъдем изправени в ситуацията на "ти си го избра" и кой го посочи.

Сега на ход е прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Тя има още девет дни, за да издигне кандидатури.

Боян Магдалинчев е категоричен, че избор на всяка цена няма да има. Според него, ако никой от кандидатите не отговаря на високите критерии за независимост, морал и воля за налагането на закона процедурата може да се повтори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор
Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор
Интензивен трафик на Капитан Андреево до понеделник
Интензивен трафик на "Капитан Андреево" до понеделник