НОВИНИ

Започна националната кампания "Няма да ме хакнат"

Започна националната кампания "Няма да ме хакнат", която цели заедно с младите хора да покажем, че е много важно да имаме навици да се пазим в интернет. Това каза еврокомисарят Мария Габриел пред медиите след детското откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
13:00, 06.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
започна националната кампания хакнат

Габриел уточни, че кампанията е организирана заедно с ДАЕУ и ще продължи през цялото председателство. По думите ѝ 80% от кибератаките се дължат на човешка грешка, невнимание или непознаване на нещата случващи се в интернет.

"Новите технологии носят невероятни възможности, но могат да са свързани с опасности, особено за младите хора", отбеляза тя и допълни, че киберсигурността е тази, която ще изгради доверието в новата цифрова среда.

Мария Габриел коментира, че по време на българското председателство ще се водят ключови преговори. Тя акцентира върху директивата за "Аудиовизуалните медийни услуги", както и темите за киберсигурност, кода за електронните съобщения и регламента за защита на личните данни.

"Искаме да осигурим свободно движение на неличните данни, за да дадем възможност на стартъпите, малките и средни предприятия да растат", каза Габриел.

По думите ѝ, проучванията сочат, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 80 млн. европейци никога не са си служили с интернет, други 169 млн. нямат такива основни умения.

Според Габриел държавите-членки на ЕС, българското председателство, неправителствените организации и младите хора трябва да направят в тази посока решителни крачки напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличение на трафика на Летище Пловдив
Увеличение на трафика на Летище Пловдив
Каракачанов: Възможно е Росен Ангелов да е по-сериозно въоръжен
Каракачанов: Възможно е Росен Ангелов да е по-сериозно въоръжен